«Ψηφιοποίηση Κτηματολογίου: Επιλύεται μια μεγάλη εκκρεμότητα» -Ο Φώντας Μπαραλιάκος στην Βουλή στο Σχέδιο Νόμου για τον Εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου

Πολιτική

Με μία ακόμη ομιλία συνέχισε την δυναμική κοινοβουλευτική του παρουσία ο Φώντας Μπαραλιάκος, αυτή την φορά επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου.  

Ο Βουλευτής Πιερίας, εξαρχής, τόνισε στον λόγο του πως με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου μια μεγάλη εκκρεμότητα που ταλάνιζε επί δεκαετίες την κρατική μηχανή, τους πολίτες και τους συναφείς επαγγελματικούς κλάδους εισέρχεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Με την ψηφιοποίησή του το Ελληνικό Κτηματολόγιο μετατρέπεται σε αναπτυξιακό εργαλείο. Η απλοποίηση των διαδικασιών που θα προσφέρει θα επιταχύνει άμεσα την κτηματογράφηση στις εκκρεμείς περιοχές και κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε κτηματολογική πληροφορία απλώς και μόνο με τους κωδικούς taxis. Η καταχώριση πράξεων και η λήψη πιστοποιητικών θα πραγματοποιείται πλέον μέσα από τις αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

Χρόνιες παθογένειες στο Ελληνικό Κτηματολόγιο των πολλών υποστελεχωμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων ανά την επικράτεια, μεταξύ αυτών και του Κτηματολογικού Γραφείου Κατερίνης, επιλύονται. Ο ογκώδης φόρτος εργασιών και αναρίθμητες αμετάγραφες πράξεις θα αποτελέσουν πλέον μία κακιά ανάμνηση, καθώς το περιβάλλον αλλάζει οριστικά προς όφελος όλων.

Με δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, με τη δυνατότητα εξ αποστάσεως λήψης πιστοποιητικών και υποβολής αιτήσεων για καταχώριση πράξεων, οι πολίτες και οι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές) θα διεκπεραιώνουν ταχύτατα τις όποιες εργασίες τους.

Ο κ. Μπαραλιάκος αναφέρθηκε και σε μία ακόμη τομή, που εισάγει το παρόν νομοσχέδιο τον Ηλεκτρονικό Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων που θα επιταχύνει την αγοραπωλησία ενός ακινήτου. «Η διαδικασία συγκέντρωσης 17 διαφορετικών πιστοποιητικών από διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες από μόνη της φάνταζε ένα δυσθεώρητο βουνό που χρειαζόταν μέρες για να το ανέβει ο δυνητικός πωλητής. Από τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, με 9 μόλις ψηφιακά βήματα, διάφορα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.   

Στην κατακλείδα της τοποθέτησής του ο Βουλευτής Πιερίας υπογράμμισε πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιεί ένα μεγαλόπνοο μετασχηματισμό της κρατικής μηχανής. Το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, μειώνεται η περιττή γραφειοκρατία και ταυτόχρονα αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου. Το όραμα για ένα επιτελικό, ευέλικτο και σύγχρονο κράτος υλοποιείται με σχέδιο, μέθοδο και αποτελεσματικότητα.