Ε. Σκούφα: «Για μια ακόμη φορά η υπουργός Παιδείας, είναι απόλυτα συνεπής στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, στη στήριξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης»-Ομιλία της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Πολιτική

Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Στην ομιλία της, στην Ολομέλεια της Βουλής η κα Σκούφα άσκησε σφοδρή κριτική τόσο στο νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «αντιεκπαιδευτικό» και «αντιπαιδαγωγικό», όσο και στη διαχείριση από την κυβέρνηση μιας σειράς κρίσιμων και σοβαρών ζητημάτων. Έργα και ημέρες της ΝΔ των τελευταίων δυο χρόνων, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε η βουλεύτρια, ελάχιστοι από τους ψηφοφόρους της θα πίστευαν ότι θα κατάφερνε το συγκεκριμένο κόμμα και η συγκεκριμένη κυβέρνηση να αποδομήσει τόσες πολλές κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις, διαφημίζοντας παράλληλα διά της μεθόδου του “αντεστραμμένου καθρέφτη” ότι καταφέρνει τόσα πολλά και φιλολαϊκά.

Με τον μανδύα του φιλολαϊκού, ακραία αντιδημοκρατικά μέτρα

Η κα Σκούφα άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία όπως υπογράμμισε, αποτελεί ένα κυβερνητικό καθεστώς ακραία νεοφιλελεύθερο και αντιδημοκρατικό, το οποίο μέχρι στιγμής κατάργησε το οκτάωρο και ισοπέδωσε πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα προσπαθώντας να εγκαθιδρύσει καθεστώς ειδικής οικονομικής ζώνης στη χώρα. Ψήφισε περιβαλλοντοκτόνους νόμους καταπατώντας μέχρι και περιοχές NATURA. Δεν έχει λογοδοτήσει μέχρι τώρα ενώπιον του ελληνικού λαού σε σχέση με το τι ποσό και κυρίως με τι τρόπο έχει ξοδέψει χωρίς φειδώ από το αποθεματικό μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων, ποσό που συγκεντρώθηκε από τις υπερπροσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπαρκτό πρόβλημα της πανδημίας, «εργαλείο» για τη στοχοποίηση των μικρομεσαίων επαγγελματιών

Όπως ανέφερε η βουλεύτρια Πιερίας, η κυβέρνηση έχει πλέον στοχοποιήσει και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του τουρισμού με ξεκάθαρο στόχο τον αφελληνισμό των τουριστικών επιχειρήσεων, την αλλαγή της σύνθεσης του μετοχικού χαρτοφυλακίου τους δηλαδή, ή ακόμη και το κλείσιμό τους. «Μια κυβέρνηση που αντί να ενισχύσει πραγματικά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ώστε να αντέξει τα συνεχή lockdown -τα μεγαλύτερα σε διάρκεια στην Ευρώπη- βρήκε ευκαιρία με την υποχρηματοδότηση ή το κλείσιμο της κάνουλας να αναγκάζει τους επιχειρηματίες να κατεβάζουν ρολά, ακολουθώντας πιστά το σχέδιο Πισσαρίδη. Μια κυβέρνηση που τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδιώκει να τα μοιράσει σε λίγους και κολλητούς. Μια κυβέρνηση που έκανε σημαία και προσπάθησε να πουλήσει μια δήθεν επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας αναγορεύοντας το εμβόλιο και μόνο ως πανάκεια για τα πάντα και ως διαβατήριο ελευθερίας, όπως δήλωνε ο Πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Μια κυβέρνηση που αφήνοντας ανοχύρωτο το ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τις ΜΕΘ, άφησε να χαθούν χιλιάδες συμπολίτες μας που σε άλλες συνθήκες ίσως ήταν ακόμη εν ζωή. «Τον Νοέμβριο μόνο στην Πιερία έφυγαν από τη ζωή διακόσιοι συμπολίτες μου», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα.

Ένα νομοσχέδιο που συνεχίζει την καταστροφική για τη δημόσια εκπαίδευση πολιτική

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, επεσήμανε η βουλεύτρια, αποφάσισε η κ. Κεραμέως να φέρει στη Βουλή για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που συνεχίζει την καταστροφική για τη δημόσια εκπαίδευση πολιτική. «Για μια ακόμη φορά φέρνει ένα αντιεκπαιδευτικό, αντιπαιδαγωγικό νομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο, απόλυτα συνεπής στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, απόλυτα συνεπής στη στήριξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όταν νομοθετούσαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής φωνάζαμε από το Βήμα της Βουλής ότι με αυτόν τον τρόπο θα μείνουν εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψήφιοι. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτές τις μέρες με το τσεκούρεμα χιλιάδων υποψηφίων στο όνομα της δήθεν αριστείας και τη στιγμή που τα ιδιωτικά κολέγια είναι έτοιμα να υποδεχτούν καινούργια πελατεία χωρίς βάση εισαγωγής και έχοντας το επιπλέον “δωράκι” από την κυρία Υπουργό για την πλήρη εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους με εκείνο των διεθνώς αναγνωρισμένων και καταξιωμένων δημόσιων ΑΕΙ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι γίνεται καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος το οποίο εκτός των άλλων ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της στα κρατικά εκπαιδευτήρια και ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

 «Σας το λέμε ακόμη μια φορά και δια της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας. Καταργήστε την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Ευθυγραμμιστείτε με τον ευρωπαϊκό στόχο για ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο 45% των νέων ηλικίας είκοσι πέντε ως τριάντα τεσσάρων ετών. Καταργείστε την τράπεζα θεμάτων. Έχουμε καταθέσει τροπολογία και γι’ αυτό. Δεν μπορείτε, δεν δικαιούστε ιδιαίτερα σε καιρό πανδημίας να υψώνετε ολοένα και περισσότερους φραγμούς στη μάθηση, στον ανηφορικό δρόμο των νέων της χώρας μας να πετύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όχι με τιμωρητικούς όρους και υπερεξουσίες

Αναφερόμενη στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η κα Σκούφα, επεσήμανε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα τάσσονται υπέρ, αλλά όχι με τον τρόπο που θέλει να την επιβάλλει η υπουργός. «Θεσπίζετε μια ξεκάθαρα τιμωρητική αξιολόγηση και μάλιστα από μονοπρόσωπα όργανα, πρόσωπα που επιλέγονται, δια της ευθείας ή δια της τεθλασμένης, απευθείας από τον ίδιο τον Υπουργό. Δίνετε παράλληλα υπερεξουσίες σε ένα νέο τύπου διευθυντή, τον διευθυντή μπαμπούλα, τον διευθυντή μάνατζερ, λες και η παιδεία, η μάθηση, η εκπαίδευση είναι μια παραγωγική διαδικασία τύπου φασόν, όπου το αφεντικό λέει θα παραχθούν χίλια πουκάμισα και οι εργαζόμενοι υποτελείς, νεοσκλάβοι του πρεκαριάτου θα εκτελέσουν την εντολή. Αυτόν τον τύπο σχολείου θέλετε. Μια μονάδα ταχύτατης παραγωγής πειθήνιων υπάκουων που θα υπηρετούν αγόγγυστα την υπερσυγκεντρωτική, αντιδημοκρατική, υπεραυταρχική πολιτική της απόλυτα ιεραρχικής και ταξικής σας πυραμίδας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αδηφάγοι αντιδημοκράτες και βαθύτατα οπισθοδρομικοί»

Η βουλεύτρια Πιερίας κατηγόρησε την υπουργό ότι εξοβελίζει την ουσία της καλλιέργειας κριτικής σκέψης από κάθε αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε την κοινωνιολογία, ενώ Υπουργοί ισχυρίστηκαν διάφορα άκρως αντιεπιστημονικά και ευτράπελα, ότι τάχα η κοινωνιολογία είναι αριστερό μάθημα. «Η κοινωνιολογία, όπως και τα μαθήματα πολιτικής επιστήμης, διαμορφώνουν ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες. Αυτό δεν θέλετε και αυτό αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι, τους ελεύθερα και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες. Θέλετε τάχιστα να εγκαθιδρύσετε την απόλυτη κυριαρχία σας, την απόλυτη κυριαρχία του διεθνούς κεφαλαίου, των μεγάλων υπερεθνικών ομίλων πάνω από και πάνω στις ζωές των ανθρώπων, πάνω και αντίθετα στο περιβάλλον και την αειφορία. Είστε αδηφάγοι, αντιδημοκράτες, βαθύτατα οπισθοδρομικοί. Γι’ αυτό και πρέπει να φύγετε», κατέληξε η κα Σκούφα.

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία – τοποθέτηση: https://bit.ly/3rCjj53