Οι αντοχές δοκιμάστηκαν, η οικονομία άντεξε! Γράφει ο Σπύρος Κουλκουδίνας

Απόψεις

Η υγειονομική κρίση που ταλαιπωρεί εδώ και έναν χρόνο τη χώρα μας δοκίμασε τις αντοχές όχι μόνο του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και της οικονομίας. Μια δοκιμασία που απαιτούσε ισχυρά αντανακλαστικά, ορθή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, στοχευμένη στήριξη εκείνων που είχαν ανάγκη.

Οι πρωτόγνωρες δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία, από τη βάση έως την κορυφή της επιχειρηματικής και επαγγελματικής πυραμίδας της οικονομίας τέθηκαν ως πρωταρχικός στόχος.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι και δεν αμφισβητούνται όσο κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να παρουσιάσει τα μέτρα στήριξης ως ελλιπή ή αποσπασματικά.

Μια ομπρέλα προστασίας που άνοιξε χωρίς καμία καθυστέρηση για το σύνολο επαγγελματιών, εργαζομένων, επιχειρήσεων.

24 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων το 2020

11,5 δισεκατομμύρια για το 2021 μέχρι σήμερα με την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης μόλις σήμερα από τον Πρωθυπουργό.

Έξι στοχευμένων μέτρων που αφορούν το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, η απαλλαγή από 30 έως 50% της αποπληρωμής της επιστρεπτέας αποπληρωμής, η επιδότηση παγίων δαπανών του 2020, το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τη ρύθμιση δανείων, συνέχιση απαλλαγής καταβολής ενοικίου για τα επαγγελματικά ενοίκια και μεταφορά στο τέλος της περιόδου ρύθμισης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών Μαρτίου για όσους πλήττονται.

Κι ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να επενδύει στην καταστροφολογία και τη ρητορική μηδενισμού η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να κλείσει όσες πληγές άνοιξε η υγειονομική κρίση.

Οι δείκτες ανεργίας συγκρατήθηκαν, η ύφεση περιορίστηκε και παρά τους ισχυρούς κραδασμούς οφείλουν όλοι να παραδεχτούν πως η οικονομία άντεξε.

Σπύρος Κουλκουδίνας

Φαρμακοποιός MSc -Πολιτευτής Ν.Δ.