Πανδημία. Η πρόκληση ένα χρόνο μετά… -Γράφει ο Σπύρος Κουλκουδίνας

Απόψεις

Έναν ακριβώς χρόνο μετά το πρώτο lock down στη χώρα μας, έχουμε πολλούς λόγους να αναζητούμε  εναγώνια τρόπους  που θα σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους της πανδημίας.  Με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα βάλουν σε μια ακόμη δοκιμασία  ανθρώπινες αντοχές, συστήματα υγείας, οικονομίες.

Mολις λίγες μέρες πριν, την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» («Digital Green Certificate»), στις 17 Μαρτίου 2021, προανήγγειλε με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 Η πρόεδρος της Κομισιόν μάλιστα ξεκινά την επιστολή της με αναφορά στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, όπου συζητήθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί μια πρωτοβουλία που μπορεί να «απαντήσει» στην αγωνία των πολιτών της Ευρώπης αλλά και στην οικονομική ανάταξη που ζητά επειγόντως ο παραγωγικός, τουριστικός, επιχειρηματικός κόσμος της Ευρώπης.

Ένα πιστοποιητικό που θα ενισχύει την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών, θα επιταχύνει το ουσιαστικό άνοιγμα των συνόρων, θα δώσει τη δυνατότητα να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας η αεροπορική σύνδεση των χωρών και το κυριότερο να εξαλειφθεί ο φόβος της υποχρεωτικής καραντίνας για την είσοδο σε μια χώρα.

Κρίσιμοι τομείς της οικονομίας  τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής δοκιμάζονται επί μήνες από τις συνέπειες της πανδημίας. Πρώτο μέλημα όλων των κρατών υπήρξε η διασφάλιση της υγείας των πολιτών, η θωράκιση τους και η ενίσχυση των δομών υγείας.

Η συζήτηση λοιπόν άνοιξε. Η πρόταση έχει βρει υποστηρικτές αλλά δεν λείπουν και εκείνοι που διατηρούν επιφυλάξεις ή αντιδρούν. Τίθενται ενδοιασμοί και προβληματισμοί που σαφώς και θα πρέπει να εξεταστούν σε κάθε πτυχή τους.  Σε κάθε περίπτωση όμως συνιστά μια αρχή στο διάλογο για το πώς και κυρίως το πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα.

Ένα χρόνο μετά και έχοντας δώσει ο καθένας μας τον δικό του αγώνα, η ελπίδα για αυτήν την επιστροφή στην κανονική μας ζωή, είναι πιο δυνατή από ποτέ!  Θα τα καταφέρουμε.

Σπύρος Κουλκουδίνας

Φαρμακοποιός MSc -Πολιτευτής Ν.Δ.