Σεισμός! Ο σκύλος τον διαισθάνεται; – Γράφει ο Θωμάς Αναστασιάδης

Απόψεις

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο επιφανής ιστορικός μας Θουκυδίδης (373 π.Χ), αναφέρθηκε σε διάφορα ζώα, μεταξύ των οποίων και σκυλιά, τα οποία εγκατέλειπαν κακήν κακώς την πόλη Ελίκη της Αχαΐας, μέρες πριν αυτή χτυπηθεί από ισχυρό σεισμό, ο οποίος τελικά την βύθισε.

Σύγχρονοι Γερμανοί επιστήμονες, την περίοδο 2016-2017, έκαναν ένα πείραμα σε μια σεισμογενή περιοχή της Βόρειας Ιταλίας και διαπίστωσαν στατιστικά ασυνήθιστη συμπεριφορά των σκύλων που χρησιμοποίησαν για το πείραμα, μέχρι και 20 ώρες πριν από έναν σεισμό.

Δεν έχει αποδειχθεί ακόμα επιστημονικά ποιος είναι ο βιολογικός μηχανισμός των σκύλων που τους κάνει να μπορούν να προαισθάνονται τον σεισμό. Η καλή τους ακοή; Αντίληψη χημικών μεταβολών; Έκτη αίσθηση; Δεν υπάρχει για την ώρα κοινά αποδεκτό επιστημονικό πόρισμα.

Το βέβαιο είναι ότι όλοι όσοι έχουμε έναν ή περισσότερους σκύλους, παρατηρήσαμε εκ των υστέρων, ότι προηγήθηκε μια περίεργη συμπεριφορά. Ο σκύλος ξαπλώνει στο έδαφος αντί για το σύνηθες ξάπλωμα στον καναπέ, ασυνήθιστο γάβγισμα σαν να θέλει κάτι να μας πει και για κάποιες ημέρες μετά (μετασεισμική περίοδος με μικρότερης έντασης σεισμούς) ο σκύλος να είναι φοβισμένος και ανήσυχος.

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, είναι ένα προικισμένο από την φύση ή τον Θεό, αν θέλετε , ον που θα συνεχίσει να εκπλήσσει τον άνθρωπο για πολλά χρόνια ακόμα. Η επιστήμη, προσπαθεί ακόμα να κατανοήσει πολλές επιπλέον αρετές του σκύλου και να τις χρησιμοποιήσει για να προβλέψει σεισμούς, ασθένειες όπως ο καρκίνος, επιληπτικά σοκ, διαβήτη κτλ.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο σκύλος με κάποιον «μαγικό τρόπο» μπορεί να αντιληφθεί και να προβλέψει, όταν έρχεται κάτι κακό.

Αναστασιάδης Θωμάς

Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων

K9 Doorways Dog Trainers School

Θετικός Εκπαιδευτής & Τεχνικός Συμπεριφοράς Σκύλων