Μετεωσταθμοί: Σταδιακή αντικατάσταση ο εξοπλισμός των οποίων χρονολογείται από τις δεκαετίες του 1950 – 1960. Και στην Πιερία

Κοινωνία

Ανανεώνει τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας η Περιφέρεια και τους αντικαθιστά με σύγχρονους σταδιακά, με στόχο να ανανεωθούν και να πάψουν να λειτουργούν με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Οι 18 σταθμοί που αποτελούν το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών στην Κεντρική Μακεδονία ανήκουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως την επίβλεψή τους και τη συλλογή των στοιχείων για να τα επεξεργαστεί το υπουργείο, τα κάνει η Περιφέρεια.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, τα στελέχη της Περιφέρειας ενημέρωσαν ότι ήδη έχουν αντικατασταθεί οι πρώτοι τρεις σταθμοί σε Πολύκαστρο, Δοϊράνη και ποταμό Αίσωνα στην Πιερία, ενώ προωθείται η αντικατάσταση άλλων τριών και τελικός στόχος είναι η ανανέωση όλων.

Με τον εκσυγχρονισμό τους θα έχουν νέες δυνατότητες, όπως είναι η πρόβλεψη κεραυνών, η on line παρακολούθηση της στάθμης των νερών σε ποτάμια, ώστε να προειδοποιούνται εγκαίρως οι αρμόδιοι για φαινόμενα επαπειλούμενης υπερχείλισης και πλημμυρών και να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα προστασίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα στοιχεία που συλλέγονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς αποτελούν τη βάση για την αναγκαιότητα κατασκευής έργων υποδομής, όπως έγινε στην περίπτωση των γεφυρών στον Αίσωνα ή στην Όλυνθο Χαλκιδικής.

Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε την αποξήλωση και μεταφορά απαρχαιωμένων μετεωρολογικών οργάνων από τους σταθμούς Κατερίνης, Παραλίμνης Γιαννιτσών και Ευζώνων, όπως κι από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας σε αποθήκη στις εγκαταστάσεις του φράγματος Αλιάκμονα, στην Ημαθία.

Πηγή: www.voria.gr