Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Πολιτική

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκάλεσε για την επόμενη Παρασκευή 19 Μαρτίου και ώρα 11:00 το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο θα τεθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Στο μεταξύ χθες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του ότι η επικείμενη άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό (έχει προγραμματιστεί για τις 27-29 Απριλίου) δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία ώστε να καταλάβουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μια και καλή, πως η μοναδική λύση την οποία αποδέχονται πλέον ο ίδιος και η Άγκυρα είναι αυτή της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών πάνω στο νησί. O ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», Ερσάν Σανέρ, υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, μεγάλη συμφωνία, με στόχο την ακόμη πιο στενή σύνδεση με την Τουρκία.

Όσον αφορά στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρώπης: «Η ΕΕ, η οποία είναι η αιτία για το γεγονός ότι το Κυπριακό πρόβλημα έχει καταντήσει σχεδόν γάγγραινα, αναμένει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει να συμβάλει κάτι ουσιαστικό σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε, διαμηνύοντας επίσης πως η μοναδική αποδεκτή λύση για τη χώρα του είναι πλέον αυτή των δύο κρατών.

«Τουρκία και ΤΔΒΚ θα νικήσουν μαζί, θα επιτύχουν μαζί, θα προχωρήσουν μαζί», κατέληξε.