Κ. Γκιουλέκας – Α. Συρίγος από την Σχολή Γονέων Κατερίνης…Το νόημα του 1821 είναι μόνο μία λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Κοινωνία

Οι βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Άγγελος Συρίγος συμμετείχαν στο αφιέρωμα της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης (λόγω Covid-19) είναι το: “Το 1821 μέσα από τις πηγές του”

 Ο κ. Συρίγος βαθύς γνώστης των Ελληνοτουρκικών θεμάτων και συγγραφέας του βαρυσήμαντου τόμου “Ελληνοτουρκικές σχέσεις” (Εκδόσεις Πατάκη) από την μία και από την άλλη ο κ. Γκιουλέκας συγγραφέας του βιβλίου “Το 1821 μέσα από τις πηγές του” παρουσίασαν στο διαδικτυακό κοινό της Σχολής Γονέων κείμενα από περιγραφές και κείμενα της Προεπαναστατικής, Επαναστατικής και μεταεπαναστατικής Ελλάδος. Διαβάζοντας τα κείμενα του 1821 που γράψανε οι εκδότες των εφημερίδων της εποχής αλλά και οι ίδιοι οι αγωνιστές, μόνο τότε συνειδητοποιούμε τι πραγματικά έγινε.

  • Το νόημα του 1821 είναι μόνο μία λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
  • Η Τουρκία θεωρεί την Ελλάδα υπεύθυνη για το “ξήλωμα του πουλόβερ” για την απαρχή της κατάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!
  • Μια φούχτα υπόδουλων ανθρώπων χωρίς όπλα, χωρίς πυρίτιδα, χωρίς λεπτά, τα έβαλαν με μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου και την εκλόνησαν και ηγωνίστησαν επί 7 χρόνια και στο τέλος παρέδωσαν στα παιδιά τους αυτήν την γωνία!
  • Αυτοί οι αγράμματοι άνθρωποι επανάστησαν κατά μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας!
  • Την Επανάσταση την κάναμε μόνοι μας. Δεν υπήρξε κανείς να μας βοηθήσει. Στην πορεία βοήθησαν πολλοί, αλλά έπρεπε μόνοι μας να ξεκινήσουμε!
  • Οι πρόγονοί μας ήταν Έλληνες οι οποίοι πολέμησαν για να φτιάξουμε Ελληνικό κράτος.
  • Πήραμε μια άθλια περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γεμάτο έλη και καταφέραμε σήμερα να είμαστε το ποιο πλούσιο κράτος από τα κράτη που βγήκαν από τα εδάφη της.
  • Μέσα από τις πηγές βλέπουμε ότι υπήρξαν όμως και σκοτεινές πλευρές της ιστορίας. Μιλάνε για τον Καραϊσκάκη λέγοντας τον Ελεεινό και αποστάτη!
  • Ο Φιλελληνισμός κορυφώθηκε μετά την έξοδο του Μεσολογγίου.

Η επόμενη διαδικτυακή εκδήλωση της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης προγραμματίστηκε για την Δευτέρα 11-1-2021 στίς 21:00 με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα και θέμα: “Ψηλαφώντας το 1821. Αφιέρωμα στον π. Γεώργιο Μεταλληνό”