Η κακοκαιρία και τα όρια αντοχής της Πιερίας

Κοινωνία

“Είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε θύματα” επισήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, καθώς οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, δοκίμασαν για μια ακόμη φορά τα όρια της Πιερίας.

Και αυτή τη φορά δρόμοι χάθηκαν από τα νερά, έκλεισαν, σπίτια πλημμύρισαν, όπως και χιλιάδες στρέμματα. Μέσα σε όλα αυτά η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να απεγκλωβίσει άτομα που το αυτοκίνητο τους είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται σε Δίον Καρίτσα και Κονταριώτισα.

Από αύριο αρχίζει η σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών, ωστόσο το ζητούμενο είναι να μην επαναληφθούν εικόνες όπως αυτές που είδαμε σήμερα και δυστυχώς βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση τόσο του δήμου Δίου Ολύμπου όσο και της Πιερίας γενικότερα.

Στα μεγάλα θέματα του νομού ή καλύτερα “πληγές” της Πιερίας είναι και ο Πέλεκας για τον οποίο έχουν γραφτεί, καταγγελθεί και ανακοινωθεί πάρα πολλά. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και κάθε φορά που έχουμε ανάλογες καιρικές συνθήκες τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα και εκεί. Στραμμένα με φόβο για να μην ξεχειλίσει για να μην έχουμε απώλειες και όχι μόνο καταστροφές περιουσιών.

Δηλώσεις των τριών δημάρχων του νομού που κατά καιρούς έχουν γίνει, αναφέρουν πως είναι στον προγραμματισμό τους έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε εάν τελικά έχει γίνει κάτι, προς την κατεύθυνση αυτή. Αν και μέχρι τότε, θα ήταν καλό να υπάρχουν και οι σχετικές απαντήσεις στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα, για το τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Εύη Μιχωλού