Τ. Θεοδωρικάκος, υπ. Εσωτερικών: «Περαιτέρω οικονομική στήριξη σε Κ. Μακεδονία και Θεσσαλία που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα»

Πολιτική

«Δυστυχώς, περνάμε έναν δύσκολο χειμώνα, στον οποίο έχουμε ήδη χάσει χιλιάδες συμπολίτες μας και η δοκιμασία συνεχίζεται, απέναντι σ’ έναν επικίνδυνο και ύπουλο εχθρό. Αυτή την κρίση, η χώρα θα την ξεπεράσει με ενότητα, αλληλεγγύη, κοινή εφαρμογή του σχεδίου, συνειδητή πειθαρχία κρατώντας ως κόρη οφθαλμού ότι απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η στήριξη της Μακεδονίας. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του λόφου, είμαστε ένα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σε συνεδριακή διάσκεψη των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, στην ομιλία του στην 8η συνεδριακή διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), είπε πως η κυβέρνηση, από την αρχή της πανδημίας διέθεσε έκτακτους πόρους άνω των 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης και υποσχέθηκε πως «όποια δυνατότητα υπάρχει για περαιτέρω στήριξη θα δοθεί και πάλι στην Αυτοδιοίκηση και ιδιαιτέρως στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που μαζί με τη Θεσσαλία, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα».

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους δημάρχους να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού από τη Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας και την ΕΛΑΣ. «Να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να περάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα σε κλίμα ενότητας, αλληλεγγύης, μάχης ενάντια στον κορονοϊό, καθώς στην αρχή του χρόνου αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο και με σταδιακό εμβολιασμό σιγά σιγά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στις ρυθμίσεις 120 δόσεων για όσους έχουν χρέη προς τους δήμους και 24 δόσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά, που το επόμενο διάστημα θα ψηφιστούν στη Βουλή.

Στην τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, με αρμοδιότητες Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου υπογράμμισε πως «το τελευταίο διάστημα, η Κεντρική Μακεδονία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία», ενώ εξήρε την απόφαση της ΠΕΔΚΜ να στηρίξει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με δωρεά εξοπλισμού αξίας 100.000 ευρώ.

«Θα βγούμε νικητές και απ’ αυτή τη δοκιμασία. Θα αντέξουμε γιατί έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για να περιορίσουμε τον κορονοϊό. Παραμερίζουμε το εγώ και πορευόμαστε με το εμείς», πρόσθεσε ο κ. Καράογλου, ο οποίος χαρακτήρισε την αυτοδιοίκηση «βασικό πυλώνα του κράτους».

Ως οικοδεσπότης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους από τον κορονοϊό, τον σεβασμό του προς την ιατρική κοινότητα και έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους των δήμων που συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Είπε ακόμη πως είναι μεγάλη ανάγκη για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί «οι δήμοι πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι στα πόδια μας».

Ο κ. Καϊτεζίδης στη διάρκεια της διάσκεψης έθεσε ένα ακόμη θέμα, της οικονομικής στήριξης του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο λέγοντας πως «38 παιδικές ψυχές κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο» και κάλεσε την πολιτεία να παρέμβει για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ανέλυσε όλα τα ζητήματα των δήμων ενώπιον της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού υποστήριξε πως «στη Βόρεια Ελλάδα, τα στοιχεία είναι τραγικά και πρέπει να βρούμε τρόπο να σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης του ιού και να κοπούν οι κρίκοι», ενώ για την άρση των μέτρων είπε πως «θα πρέπει να είμαστε πρώτα σίγουροι ότι δεν θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα νέο κύμα με δυσάρεστες συνέπειες σαν αυτές που ζούμε».

Ο κ. Παπαστεργίου πρόσθεσε πως οι δήμοι με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τους νοσηλευτές είναι έτοιμοι να συνδράμουν σε ό,τι τους ζητηθεί από την πλευρά της Πολιτείας με την έλευση του εμβολίου στη χώρα.

Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας χαρακτήρισε την πορεία κρίσιμη και είπε πως χρέος των δημάρχων «είναι να στραφούμε στην επόμενη μέρα που θα είναι δύσκολη κι εμείς πιο ώριμοι και προετοιμασμένοι. Να τη σχεδιάσουμε με νέες παραμέτρους. Η πανδημία θα επηρεάσει την εξέλιξη περισσότερο από ότι φανταζόμαστε. Οι πόλεις μακροπρόθεσμα θα ανασχεδιαστούν, αυτό δείχνει και η ιστορία των πανδημιών».

Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από όλες τις συνεδριακές διασκέψεις θα αποτελέσουν τη βάση για τον διάλογο της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, τις νέες αρμοδιότητες, την καταστατική θέση των αιρετών και τις αλλαγές που απαιτούνται για μία πιο αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΠΕ