Νεκτάριος Καλαντζής, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος : Να κάνουμε τις πόλεις μας περισσότερο προσβάσιμες για τα ΑΜΕΑ

Πολιτική

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για άτομα με Ειδικές Ανάγκες ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) Νεκτάριος Καλαντζής δήλωσε: ‘’Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες προκειμένου τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες να μπορούν να κινούνται στις πόλεις μας, ακόμη και μόνοι τους, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρωγό στην καθημερινότητά τους. Θα πρέπει να κάνουμε έναν σοβαρό σχεδιασμό ως προς τι θέλουμε να κάνουμε και να έρθουμε πιο κοντά, σε ευρωπαϊκά πρότυπα πόλεων που είναι πρωτοπόροι σε αυτό το ζήτημα.

 Πόλεις, όπως το Δουβλίνο, η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ευρώπη, παρέχει τεράστιες δυνατότητες για πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες και τα τουριστικά αξιοθέατα (όπως και το Λονδίνο), μια και τα τουριστικά αξιοθέατα πρέπει να είναι προσβάσιμα από όλους. Ακομη, στη Βιέννη το 95% των σταθμών είναι προσβάσιμοι σε όλους, ενώ σε πόλεις της Σκανδιναβίας γίνονται προσπάθειες για το σκοπό αυτό, αφού τόσο η τεχνολογία, όσο και οι νέες μορφές ενέργειας, φιλικές στο περιβάλλον, βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι ελληνικές πόλεις έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να φθάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, να είναι φιλικές στα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και τη συμπεριφορά μας πολλές φορές, από το αν παρκάρουμε σε ράμπες αναπήρων, δημιουργώντας τους πρόβλημα στην προσβασιμότητα, έως την χαμηλή συμμετοχικότητα που έχουμε σε εθελοντικές ομάδες ευαισθητοποίησης.

Θα πρέπει να βάλουμε στόχο να γίνουν οι πόλεις μας προσβάσιμες για όλους (στα ΜΜΜ, πάρκα, δημόσια κτίρια, πεζοδρόμια, σχολεία) μέσα στην επόμενη δεκαετία και να αλλάξουμε τις κακές συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας, που δυσκολεύουν τους συνανθρώπους μας με Ειδικές Ανάγκες’’ ανέφερε ο Νεκτάριος Καλαντζής.