Η διαχείριση βιοαποβλήτων στον Δήμο Κατερίνης μέσω του «Biowaste» παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση (video)

Κοινωνία Πολιτική

Κώστας Κουκοδήμος: Με το πρόγραμμα «biowaste» αποδεικνύεται οτι οι έννοιες της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος δεν είναι αντίθετες

Τα αποτελέσματα του έργου «BIOWASTE» που αφορά τόσο στην εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων επιτόπιας κομποστοποίησης για την επεξεργασία βιοαποβλήτων (Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών), όσο και την εθελοντική συμμετοχή φορέων, επιχειρήσεων και κατοίκων στο έργο, παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση – webinar, τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020. Η εκδήλωση εντάχθηκε και στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 21-29/11/2020,  μέσω του εθνικού συντονιστή των δράσεων Ε.Ο.ΑΝ..

Την οργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Δήμος Κατερίνης,  ως επικεφαλής εταίρος του 5 μελούς Ευρωπαϊκού εταιρικού σχήματος που υλοποιεί το έργο, σε συνεργασία με την ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε – Ο.Τ.Α...  

Κύριος σκοπός του έργου BIOWASTE είναι η ευθυγράμμιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση αποβλήτων και συγκεκριμένα η εγκατάσταση ενός συστήματος διαχωρισμού στην Πηγή (δηλαδή κατά την παραγωγή) των οργανικών βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (αποβλήτων κουζίνας και κήπων – πάρκων), με την επιτόπια επεξεργασία τους να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του έργου.

Η διαδικτυακή εκδήλωση

Την εκδήλωση άνοιξε ηΠροϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Κατερίνης Κατερίνα Πόδα, ως  Project Manager του έργου «BIOWASTE». Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θάνος Μπελαλίδης της Team Sympraxis.  

Στη συνέχεια, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμο, από τον Αιδεσιμότατο π. Κυριάκο Κοκελίδη που εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, από τους Αντιδημάρχους Καθαριότητας Γιώργο Κυριακίδη και Προγραμματισμού Γιώργο Τσιαλό, καθώς επίσης και από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Επιστημονικό Υπεύθυνο έργου «BIOWASTE», Θρασύβουλο Μανιό.

Ακολούθησε η παρουσίαση του  Δρ. Κωνσταντίνου Ζαπουνίδη, από την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε.-Ο.Τ.Α., η οποία αφορούσε τις δράσεις διαχείρισης και επικοινωνίας του έργου.

Αμέσως μετά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου «Biowaste», με πρώτο εισηγητή τον κ. Γεώργιο Λίτα, από την εταιρία ENVIROPLAN Α.Ε., ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του έργου BIOWASTE στον Δήμο Κατερίνης, καθώς και τα οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν επίσης η κ.Irena Boshkovska από τον Δήμο του Probistip, ηDr. Sci Afrodita Zendelska  και οDr. Sci. Darko Lazarov από το Goce Delcev University. Οι εισηγήσεις αυτές αφορούσαν τιςδράσεις του έργου BIOWASTE στον Δήμο Probistip καθώς επίσης τα οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Οι δύο τελευταίοι εισηγητές ήταν ο κ. Τίμος Μισέρης από τον Δήμο Γερμασόγειας και η κ.Διαμάντω Γιανναρά της  Aspon Consulting Ltd, που αναφέρθηκαν στιςδράσεις του έργου BIOWASTE στον Δήμο Γερμασόγειας Κύπρου και επίσης στα οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Η διαδικτυακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κ. Κατερίνα Πόδα, η οποία παρουσίασε και σχολίασε βίντεο από τη διαδικασία συλλογής, μεταφοράς, απόρριψης και επεξεργασίας των βιοαποβλήτων στον Αυτόνομο Μηχανικό Κομποστοποιητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και από τις εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου  στον οικισμό του Προσηλίου, όπου φιλοξενείται ο 2ος Αυτόνομος Μηχανικός Κομποστοποιητής του Δήμου Κατερίνης.  

Πρωτοπόρος ο δήμος Κατερίνης

Χαιρετίζοντας τη διαδικτυακή εκδήλωση ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, συνεχάρη, καταρχάς, την Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Κατερίνης και Project Manager του έργου «BIOWASTE», Κατερίνα Πόδα, για την καθοριστική συμβολή της στην υλοποίηση και παρουσίαση του έργου.

Μεταξύ δε των άλλων που είπε στον χαιρετισμό του, ανέφερε και τα εξής: «Η σημερινή μας εκδήλωση θα σημάνει ουσιαστικά την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης στον τομέα διαχείρισης βιοαποβλήτων. Το πιλοτικό έργο «biowaste», το καινοτόμο αυτό σύστημα διαλογής στην πηγή, ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημερινή μας διαδικτυακή συνάντηση ακολουθεί τους κανόνες δημοσιότητας του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος Interreg Balkan Mediterranean 2014-2020, το οποίο χρηματοδοτεί γτο έργο «Biowaste».

Να μεταφέρω ότι τις σημαντικές αυτές εργασίες της ημερίδας μας χαιρετίζει και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αγαπητοί μου φίλοι, άξιζε πραγματικά να υπάρχουμε, για να συναντηθούμε! Για να συνεργαστούμε και να παράγουμε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα – παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Με το έργο «biowaste» γίνεται πλέον εμφανές ότι οι έννοιες της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος δεν είναι αντίθετες αλλά αλληλοσυμπληρώνονται σε ένα λειτουργικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Σ’ αυτή τη νέα προοπτική, ο Δήμος Κατερίνης δηλώνει «παρών» καλώντας ταυτόχρονα όσους Δήμους δεν έχουν ενταχθεί σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, να γνωρίσουν το έργο «biowaste».

Να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοβουλίας, εταίρους και συνεργάτες».

Το πρόγραμμα κομποστοποίησης

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων εφαρμογής του έργου στην Ελλάδα, αναδείχθηκε το γεγονός ότι ο Δήμος Κατερίνη είναι πρωτοπόρος στη χρήση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών για την επεξεργασία των  βιοαποβλήτων  και στο σχεδιασμό και μελέτη συστήματος ‘‘Πληρώνω όσο Πετάω’’.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κατερίνης στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, εκτός από την εγκατάσταση 2 Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών χωρητικότητας 8 κ.μ. έκαστος, προχώρησε σε ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών που εθελοντικά συμμετέχουν. Τυπώθηκαν και μοιράστηκαν φυλλάδια, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του έργου μέσα από δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και επιπλέον έγινε ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση με τους κατοίκους του Σβορώνου, της Ανδρομάχης και του Προσηλίου, τη Δευτέρα 22/6/2020. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του έργου προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κατοίκων των τριών περιοχών, γι’ αυτό και αρκετοί από αυτούς όχι μόνο έλαβαν μέρος στον διάλογο που έγινε μετά τις ενημερωτικές εισηγήσεις, αλλά και δήλωσαν εγγράφως τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του εν λόγω έργου του Δήμου Κατερίνης.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0U2ugRAoMvg&feature=emb_logo&ab_channel=%CE%A4%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82[/youtube]