Δήμος Κατερίνης: Πολύχρωμες αποκριάτικες εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές μικρούς & μεγάλους

Κοινωνία Πολιτισμός

Με ενθουσιασμό, ιδανικές καιρικές συνθήκες και μεγάλη συμμετοχή δημότες και επισκέπτες αποχαιρέτισαν την Αποκριά και υποδέχθηκαν την Σαρακοστή, στις τριήμερες (8 έως 10 Μαρτίου) εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης. Και φέτος τα εορταστικά δρώμενα για την Αποκριά και τα Κούλουμα συνδύασαν μοναδικά τις παραδόσεις με εκδηλώσεις ελκυστικές για μικρούς και μεγάλους.  

Αναβίωση αποκριάτικων εθίμων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λιβαδιωτών

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στην πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη), όπου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λιβαδιωτών Κατερίνης «Γεωργάκης Ολύμπιος», συνοδεία ορχήστρας δημοτικής μουσικής αναβίωσαν τα έθιμα: «Κάψιμο του Φανού» & «Παραδοσιακό Γαϊτανάκι».

Ο τεράστιος Φανός άναψε από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ενώ ακολούθησε ο καθιερωμένος χορός γύρω από τη φωτιά και η προσφορά εδεσμάτων, σε όλους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση. Ο Δήμαρχος Κατερίνης σε σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Σύλλογο Λιβαδιωτών για την διαχρονική  συνεργασία, τους δημότες για την εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή, ενώ ευχήθηκε σε όλους «Καλή Σαρακοστή».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης «Γεωργάκης Ολύμπιος» Γιώργος Κατσίκης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο «για την στήριξή του στις εκδηλώσεις του συλλόγου», ενώ έκανε λόγο και για την ταυτότητα των αποκριάτικων εθίμων, που αναβίωσαν στην πλατεία Δημοκρατίας.

Οι εκδηλώσεις στην πλατεία Ελευθερίας και στον πεζόδρομο

Άτομα όλων των ηλικιών και κυρίως μικρά παιδιά συμμετείχαν  σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων, με έμπνευση, στυλ και φαντασία, το μεσημέρι του Σαββάτου και της Κυριακής, στην Πλατεία Ελευθερίας, στον πεζόδρομο και τους γύρω δρόμους. Ειδικά τα παιδιά το διασκέδασαν με την ψυχή τους σε μια διοργάνωση που τον πρώτο λόγο είχε το κέφι και η ανεβασμένη διάθεση που σκόρπιζε η μουσική.

Πιο συγκεκριμένα, χορευτικά από το γυμναστήριο Μagic, djs!!!,  facepainting, ξυλοπόδαροι κλόουν, ακροβάτες, ανιματέρ συνέθεσαν μεταξύ άλλων το εορταστικό σκηνικό και παρέσυραν πλήθος κατοίκων και επισκεπτών, που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο, στον ξέφρενο αποκριάτικο ρυθμό.

Σερπαντίνες, κομφετί και λιχουδιές προσφέρθηκαν σε όλα τα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το βράδυ του Σαββάτου αποκριάτικη συναυλία από τους Camerata Academica φιλοξενήθηκε στην Αστική Σχολή.

ΚΟΥΛΟΥΜΑ στην πλατεία της Παραλίας, στον Κορινό & στη Γανόχωρα

Μεγάλη ήταν η προσέλευση και στις εκδηλώσεις για τα καθιερωμένα Κούλουμα, στην πλατεία της Παραλίας, καθώς επίσης στον Κορινό και στη Γανόχωρα αντίστοιχα. Από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, κάτοικοι και επισκέπτες συμμετείχαν στον εορτασμό.

Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις στην Παραλία πραγματοποιήθηκαναπό τον Δήμο Κατερίνης,σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Παραλίας «ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ», το Επιμελητήριο Πιερίας, την Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας, την Τοπική Κοινότητα Παραλίας, με την φιλική συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Παραλίας.

 Οι εκδηλώσεις στον Κορινό έγιναν από τη Δημοτική Κοινότητα Κορινού και τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, ενώ στη Γανόχωρα πραγματοποιήθηκαν στον προαύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου  «Θρακικός»,  σε συνεργασία με τον ομώνυμο τοπικό σύλλογο. Το γλέντι παντού στήθηκε συνοδεία παραδοσιακών – λαϊκών ήχων, ενώ σε όλους όσοι βρέθηκαν στις εκδηλώσεις προσφέρθηκαν σαρακοστιανά εδέσματα. 

Σε όλο το 3ήμερο των εκδηλώσεων παρέστησαν αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, τοπικοί σύμβουλοι, μέλη συλλόγων, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και όπως προαναφέρθηκε πλήθος κόσμου.