Masterplan για την αξιοποίηση των πέντε λιμένων την Πιερίας  ζήτησε ο Φ.Μπαραλιάκος από τον Υπουργό Ναυτιλίας

Πολιτική

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος με κύρια θέματα, την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου (Master plan) ανάπτυξης και αξιοποίησης των πέντε λιμανιών της Πιερίας, την αναβάθμιση της Λιμενικής αρχής Πιερίας και την χρηματοδότηση του νέου κτιρίου στην Παραλία Κατερίνης για την στέγαση του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας και της Λιμενικής αρχής Σκάλας Κατερίνης.

Ο κ. Μπαραλιάκος αφού παρουσίασε στον Υπουργό Ναυτιλίας τις ιδιαιτερότητες του θαλάσσιου μετώπου της Πιερίας με τα 70 χλμ ακτογραμμής και την λειτουργία πέντε λιμανιών (Μεθώνης, Αλυκών, Παραλίας, Γρίτσας και Πλαταμώνα), ζήτησε από την κ.Στυλιανίδη την χρηματοδότηση εκπόνησης ενός Master plan, ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και αξιοποίησης, για την ορθή λειτουργία και την βέλτιστη αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών της Πιερίας, ώστε η κάθε περιοχή να επωφεληθεί τα μέγιστα από την χρήση τους. Από τα πέντε λιμάνια της Πιερίας τα τέσσερα εξυπηρετούν κυρίως σκάφη παράκτιας αλιείας και μυδοκαλλιέργειας ενώ το πέμπτο του Πλαταμώνα φιλοξενεί και σκάφη αναψυχής.

Ο Βουλευτής επανάφερε το πάγιο αίτημα της αναβάθμισης του Υπολιμεναρχείου Σκάλας Κατερίνης σε Λιμεναρχείο Πιερίας με έδρα την Παραλία Κατερίνης αντλώντας επιχειρήματα που συνηγορούν προς αυτήν κατεύθυνση τόσο από την ήδη αυξημένη θαλάσσια κίνηση όσο και από την αναπτυξιακή προοπτική που εμφανίζει και ο αλιευτικός τουρισμός αλλά και όσο ο τουρισμός με σκάφη αναψυχής τα τελευταία χρόνια.

Έθεσε επίσης το θέμα της εξέτασης από το Υπουργείο της επέκτασης του Λιμανιού στις Αλυκές Κίτρους προς την νοτιοανατολική πλευρά, η οποία παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη, παρά την υφιστάμενη υποδομή αλλά ανέδειξε και την ανάγκη για την δημιουργία νέας αποβάθρας. Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε και η πρόταση για την δημιουργία στην περιοχή του λιμένος, ενός καρνάγιου για την συντήρηση και τον καθαρισμό των σκαφών.

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε για την χρηματοδότηση από κοινού με το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας για την κατασκευή του κτιρίου Διοίκησης στην Παραλία Κατερίνης, και συμφώνησε ότι η Πιερία έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των Λιμένων της τόσο στον αλιευτικό τομέα όσο και στον τουριστικό. Ανέφερε δε ότι ο Πλαταμώνας με θεά τον μαγευτικό Όλυμπο μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς προορισμούς στο τρίγωνο Χαλκιδική-Σποράδες- Πιερία για τους λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής, ενώ συμφώνησε με την εκπόνηση ενός master plan, ώστε να υπάρξει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για την ανάπτυξη των λιμένων.   

Ο κ. Μπαραλιάκος έθεσε ως προτεραιότητα το πρόβλημα την διάβρωση των ακτών που παρουσιάζει έντονο πρόβλημα σε περιοχές όπως η Παραλία Κατερίνης και ζήτησε την στήριξη του Υπουργείου για την εξεύρεση λύσεων.

Τέλος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την εξασφάλιση ενός νέου υπερσύχρονου ταχύπλοου σκάφους που αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο διάστημα για τις ανάγκες του Λιμενικού τμήματος Σκάλας Κατερίνης και κάλεσε τον κ.Στυλιανίδη να επισκεφθεί σύντομα την Πιερία.