Φώντας Μπαραλιάκος: Συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας για να παραχωρηθεί το κτίριο του παλαιού ψυχιατρείου της Πέτρας στη Μητρόπολη

Κοινωνία

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Φώντας Μπαραλιάκος επισκέφτηκε  τον Υφυπουργό Υγείας αρμόδιο για την ψυχική υγεία κ Δημήτρη Βαρτζόπουλο  με μοναδικό θέμα την παραχώρηση του εγκαταλειμμένου παλιού κτιρίου που στεγαζόταν η ψυχιατρική κλινική της Πέτρας (το παλιό σανατόριο που το 2004 δεν λειτουργεί ενώ από το 2012 είναι οριστικά κλειστό) στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής σε ανάρτηση του, για το όλο εγχείρημα βρισκόταν εδώ και καιρό σε άμεση συνεργασία τον Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο ο οποίος του είχε  εκφράσει την επιθυμία του για την ίδρυση στο συγκεκριμένο χώρο μοναστηριού.

«Για την ιστορία ανέφερα στον κ Βαρτζόπουλο ότι στο αρχικό κτίσμα που κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. ως Ιερά Μονή Πέτρας και αποτελούνταν από ένα λιθόχτιστο τετράγωνο κτίσμα με 60-70 κελιά μοναχών στο κέντρο του οποίου βρισκόταν το Καθολικό της Μονής. Το Καθολικό διατηρείται μέχρι σήμερα, κηρύχθηκε διατηρητέο το 1982 ως Ι. Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου και στεγάζει μια εικόνα του 14ου αιώνα της Παναγίας Πέτρας της Ολυμπιώτισσας και μια εικόνα του 16ου αιώνα των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο Υφυπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τις προθέσεις του Υπουργείου», αναφέρει ο Κ. Μπαραλιάκος.