Δικογραφίες για τις ανοιχτές εκκλησίες σε Κέρκυρα και Κουκάκι – Νέα εγκύκλιος της Ιερά Συνόδου- Τα μέτρα για το Πάσχα

Κοινωνία Πολιτική

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τα περιστατικά που έγιναν γνωστά την Κυριακή των Βαΐων, σε Κέρκυρα και Κουκάκι, όπου ιερείς, όχι απλά παραβίασαν τα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού αλλά κοινώνησαν πιστούς κρυφά.

Δικογραφίες και αυτόφωρο

Οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν επιληφθεί για τα περιστατικά, και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως έχει σχηματίσει και ο Εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης.

Πάντως, εισαγγελικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για τα δύο αυτά περιστατικά και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς.

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας  ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

«Αυτά που συνέβησαν σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο στο Κουκάκι όσο και στην Κέρκυρα και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά. Τέλος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιτελέσουν πλήρως το καθήκον τους.

Πρόσφεραν κρυφά τη Θεία Μετάληψη

Να σημειωθεί ότι στο Κουκάκι σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας φέρεται ο ιερέας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου, να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού, κάτι για το οποίο η Αριχειπισκοπή θα πραγματοποιήσει έρευνα για το κατά πόσο παραβιάστηκαν οι κανόνες που θέσπισε το κράτος για την αποφυγή μετάδοσης του κοροναϊού.

Παρόμοια περίπτωση κοινωνίας πιστών, φέρεται να υπάρχει και στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Στην Κέρκυρα, τις εντολές της κυβέρνησης και της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών αψήφησαν εκτός από τους ιερείς και οι υπεύθυνοι της δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, παρά τις απαγορεύσεις και την ξεκάθαρη θέση της Πολιτείας για τις εκκλησίες κατά την πανδημία του κοροναϊού.

Στην έκθεση της τοπικής αστυνομίας που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρεται ότι οι τέσσερις είσοδοι του Ναού ήταν κλειστές και κανείς πιστός δεν μπορούσε να εισέλθει. Εντός τελούνταν ήδη η Θεία Λειτουργία για την Κυριακή των Βαΐων, ενώ αστυνομικοί περιπολούσαν περιμετρικά του ναού για αποφυγή προσέλευσης πιστών και περαιτέρω συνωστισμό τους.

Έρευνες και από την Αρχιεπισκοπή

Την ίδια ώρα, από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακοινώνεται ότι

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.

Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού».

Κρατήστε τις εκκλησίες κλειστές

Με νέα εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος καλεί τους ιερείς να κρατήσουν κλειστές -για τους πιστούς- τις εκκλησίες, έως τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, ενώ οι ακολουθίες θα γίνονται παντού κεκλεισμένων των θυρών.

Ο σύνδεσμος κληρικών ωστόσο αντιδρά. Δεκάδες σακούλες με τρόφιμα έχουν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα του ιερού ναού Αγίας Τριάδας στην Κηφισιά και αυτά θα μοιραστούν πόρτα -πόρτα τη Μεγάλη Εβδομάδα με τη συνδρομή εθελοντών σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Μόνο για τέτοιους λόγους φιλανθρωπικούς σκοπούς και για διοικητικές εργασίες θα ανοίγουν μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου οι πόρτες των εκκλησιών.

Μετά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας που θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών σε όλους τους ναούς, οι πιστοί δεν θα βρουν ανοιχτή καμία εκκλησία όπως γινόταν μέχρι χθες για λίγες ώρες το πρωί.

Η Ιερά Σύνοδος επανήλθε στο θέμα με μια νέα εγκύκλιο που δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας από τους ιερείς μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το άνοιγμα των εκκλησιών δυο ώρες τη Μεγάλη Εβδομάδα και τέσσερις τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η νέα εγκύκλιος ήρθε και ως απάντηση στην αντίδραση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση του ο σύνδεσμος θέτει στην Ιερά Σύνοδο και στην υπουργό Παιδείας το ερώτημα γιατί να επιτρέπεται η προσέλευση των ανθρώπων στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες και στις λαϊκές και όχι στην εκκλησιά για ολιγόλεπτη προσευχή σεβόμενοι τα μέτρα.

Χαρδαλιάς: Να μην γκρεμίσουμε όσα έχουμε χτίσει

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων ώστε να μην γκρεμίσουμε όσα έχουμε χτίσει, υπερτονίζει σε κάθε ευκαιρία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε επισημάνει την ανάγκη να τηρηθούν ευλαβικά οι απαγορεύσεις συναθροίσεων σε εκκλησίες.

Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό,είχε δηλώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας αν έξω από εκκλησίες συγκεντρωθούν 50 με 100 άτομα τις ημέρες του Πάσχα, ο κ. Χαρδαλιάς είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί αυτό.

«Κανείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την πίστη και να αγνοεί τις συστάσεις της εκκλησίας», τόνισε.

Τα μέτρα για το Πάσχα

Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν εδώ και μέρες ότι το Πάσχα δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να ταξιδέψει στην επαρχία. Εξαιρούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι μεταφερθούν σε άλλη πόλη δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Η κυβέρνηση μελετά ειδικό σχέδιο αποφυγής μετακινήσεων με κύριο μέτρο την αύξηση των προστίμων.

Σημειώνεται ότι τα τελικά μέτρα που αποφασίσθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, προκειμένου να εμποδιστούν οι εκδρομείς να φύγουν για την επαρχία, είναι τα εξής:

-Θα ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα -κι όχι επιλεκτικά- που θα κατευθυνθούν τις επόμενες ημέρες στις εξόδους της Αθήνας.

-Θα έχουν δοθεί εντολές στους αστυνομικούς να προχωρούν σε διαρκείς, αναλυτικούς ελέγχους των εγγράφων που επικαλούνται κι αν βρίσκουν ασάφειες αλλά κι αν υπάρχουν υπόνοιες για διάφορα «τρικ» που κάνουν οι πολίτες, δεν θα τους επιτρέπεται να περάσουν τα μπλόκα. Κι αυτό άσχετα με την ουρές αυτοκινήτων που θα δημιουργηθούν κι οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την αδικαιολόγητη αναχώρηση στην επαρχία κατοίκων της πόλης.

-Παρεμφερείς έλεγχοι θα γίνουν και σε άλλες εναλλακτικές διαδρομές (μέσω Πάρνηθας, Λουτρακίου, Δερβενοχωριων κ.λπ.). Έχει ήδη ζητηθεί και η συνδρομή αστυνομικών υπηρεσιών από Κορινθία , Βοιωτία κ.λπ. για να στηθούν μπλόκα σε κάθε προσπάθεια χρήσης άλλου περιφερειακού δρόμου.

-Σε περίπτωση αφαίρεσης πινακίδων έχει δοθεί σαφής εντολή να μην υπάρξει καμιά χαριστική πράξη επιστροφής τους ή διαγραφής προστίμων.

πηγή:in.gr