Σπύρος Κουλκουδίνας: «Αυξάνονται τα ποσά των προκαταβολών για τις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες»

Αγροτικά Πολιτική

Την άμεση προετοιμασία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να μπορεί να καταβάλει τις αυξημένες προκαταβολές για τις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες, ζητά με παρέμβασή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβάλουν υψηλότερες προκαταβολές στα πλαίσια των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Μάλιστα προβλέπεται ότι από τα μέσα Οκτωβρίου, οι αγρότες θα μπορούν να λαμβάνουν, ως προκαταβολή, έως το 70% των ενισχύσεων αντί του 50% που ίσχυε έως σήμερα για τον πρώτο πυλώνα. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τους αγρότες και τα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Αντίστοιχα για το δεύτερο πυλώνα, που αφορά παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα, οι προκαταβολές των ενισχύσεων θα φτάσουν το 85% αντί του 75% που ίσχυε έως σήμερα. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις μειονεκτικές και κατ΄εξοχήν αγροτικές περιοχές.

Όπως τονίζει ο κ.Κουλκουδίνας σε αυτή τη συγκυρία με τις ανατιμήσεις και τις αυξημένες ανάγκες των αγροτών, η υλοποίηση μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος είναι προτεραιότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Εκταμίευση και καταβολή των προκαταβολών για τις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες»

Κύριε Υπουργέ,

Σε αυτή τη συγκυρία, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση των αγροτών, λόγω των ανατιμήσεων αλλά και της ανάγκης ρευστότητας.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβάλουν υψηλότερες προκαταβολές στα πλαίσια των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι από τα μέσα Οκτωβρίου, οι αγρότες θα μπορούν να λαμβάνουν, ως προκαταβολή, έως το 70% των ενισχύσεων αντί του 50% που ίσχυε έως σήμερα για τον πρώτο πυλώνα. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τους αγρότες και τα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Αντίστοιχα για το δεύτερο πυλώνα, που αφορά παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα, οι προκαταβολές των ενισχύσεων θα φτάσουν το 85% αντί του 75% που ίσχυε έως σήμερα. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις μειονεκτικές και κατ’εξοχήν αγροτικές περιοχές.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να προετοιμαστούν άμεσα οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή των ενισχύσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Ποιος είναι ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με τη άμεση καταβολή των προκαταβολών των άμεσων ενισχύσεων του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας