Η Πιερία κερδίζει όλο και περισσότερους Έλληνες τουρίστες

Τουρισμός

Διακοπές στη θάλασσα ή μήπως στο βουνό; Περίπατος στη φύση ή μήπως στην αμμουδιά και βουτιές σε γαλανά νερά; Η λύση δεν είναι και τόσο δύσκολη… Υπάρχει ένας προορισμός που τα συνδυάζει όλα και δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο.

Ο λόγος για την Πιερία που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να βρεθεί κοντά στη φύση, να περπατήσει σε μονοπάτια με καταρράκτες, να έρθει κοντά στο βουνό του Ολύμπου απολαμβάνοντας τον απόλυτο συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

Η Πιερία γίνεται και φέτος πόλος έλξης για ξένους τουρίστες, αλλά και Έλληνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι χρόνο με τον χρόνο κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων επισκεπτών, κυρίως οικογενειών, που δεν προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να γοητεύονται από τις ομορφιές της Πιερίας, αλλά και από το γεγονός πως μέσα σε λίγες ώρες με το αυτοκίνητο τους θα βρεθούν στον προορισμό τους.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, μέχρι το 2019 η μέση διάρκεια παραμονής των Ελλήνων, δεδομένου πως κατά κύριο λόγο προέρχονταν από τη Βόρεια Ελλάδα, ήταν 2,5 ημέρες, πλέον ο χρόνος έχει αυξηθεί σε 5,5 ημέρες, γεγονός που αποδίδεται και στο γεγονός πως οι τουρίστες προέρχονται και από πιο μακρινές περιοχές, πέραν της Μακεδονίας. Στη μετά Covid εποχή, η Πιερία άρχισε να γίνεται αγαπητή τόσο σε τουρίστες που προερχόμενους από τη Νότια όσο και από την Κεντρική Ελλάδα.

Με τον Ιούνιο να έχει ξεκινήσει θετικά, με μια μέση πληρότητα 65 έως 75%, ανάλογα με την περιοχή της Πιερίας και τον τύπο του καταλύματος, η θερινή σεζόν προδιαγράφεται ικανοποιητική, αν και η συνολική εικόνα θα καταγράφει μετά την ολοκλήρωσή της, περίπου τον Οκτώβριο.

«Ξεκινήσαμε θετικά, καλύτερα από πέρυσι, ωστόσο ο Ιούλιος δείχνει να είναι επί του παρόντος κατώτερος των προσδοκιών μας, και με χαμηλότερες πληρότητες σε σχέση με πέρυσι που άγγιζαν το 85%. Η γεωπολιτική αστάθεια, οι πληθωριστικές πιέσεις, η γενικότερη ακρίβεια την οποία αντιμετωπίζουν Έλληνες και ξένοι δημιουργούν έναν Ιούλιο με ιδιαιτερότητες. Ωστόσο όλα θα κριθούν από τις last minute κρατήσεις, που δεν αποκλείεται να αλλάξουν τη σημερινή εικόνα», επισημαίνει ο κ. Τσιτλακίδης.

Πάντως, το θετικό είναι πως η μέση διάρκεια παραμονής δεν μειώθηκε, ενώ ο Αύγουστος, που αποτελεί τον κατά εξοχήν μήνα των διακοπών, προδιαγράφεται ιδιαίτερα θετικός με τις πληρότητες να αγγίζουν, ήδη, το 90%.

Στην ερώτηση για το πώς εκτιμά ότι θα κλείσει η τουριστική χρονιά, ο κ. Τσιτλακίδης επισημαίνει πως «θέλουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου. Οι πληρότητες είναι ικανοποιητικές, αν και θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερες. Στο τέλος της χρονιάς θα κάνουμε το ταμείο από άποψη αφίξεων και πληροτήτων, αλλά κυρίως από άποψη κερδοφορίας».

Οι εθνικότητες

Οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι, οι Γερμανοί αλλά και οι Έλληνες τουρίστες αποτελούν την κρίσιμη μάζα της τουριστικής κίνησης της περιοχής. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως από τις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάχθηκαν μερικώς στη ζώνη Σένγκεν, με αποτέλεσμα να έχει απλοποιηθεί η έλευση τους στη χώρα μας.

«Για εμάς, δεδομένου πως μεγάλο μέρος του τουρισμού μας είναι ο οδικός, η εύρυθμη λειτουργία των χερσαίων πυλών, με τις όσο το δυνατόν μικρότερες καθυστερήσεις, αποτελεί ζητούμενο υψίστης σημασίας» σημειώνει ο κ. Τσιτλακίδης.

«Δελεαστικός προορισμός η Πιερία»

Αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές των διανυκτερεύσεων ο κ. Τσιτλακίδης επισημαίνει πως είναι μονοψήφια και είναι αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων.

«Η Πιερία αποτελεί δελεαστικό προορισμό από κάθε άποψη καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για διακοπές με προσιτό κόστος τιμής, με υψηλές παρεχόμενες υπηρεσίες, σε μια περιοχή που είναι συγκοινωνιακός κόμβος και ο τουρίστας μπορεί να φτάσει ανά πάσα στιγμή. Αυτό που προσδοκά ο τουρίστας είναι ένα δελεαστικό συνολικό πακέτο και εμείς από την πλευρά μας θέλουμε ικανοποιημένους επισκέπτες. Είναι θετικό πως δίπλα στις τουριστικές περιοχές της Πιερίας βρίσκεται η Κατερίνη, μια πόλη οργανωμένη που διαθέτει υποδομές, και προσφέρει αγορά και διασκέδαση» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτλακίδης υπογραμμίζοντας πως καθ´ όλη τη διάρκεια τους έτους γίνονται προσπάθειες ώστε ο τουρίστας να αισθάνεται ασφαλής και να μην αντιμετωπίζει, τυχόν, προβλήματα κατά τη διαμονή του.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έντυπη Voria με θέμα «Θεσσαλονίκη – Β. Ελλάδα: Η ώρα του τουρισμού» – Δείτε ολόκληρη την έντυπη έκδοση εδώ