Ηρακλής Τσιτλακίδης: «Η Πιερία είναι ένας ιδανικός 12μηνος προορισμός» – Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας

Social & Local Τουρισμός

Στη πορεία που καταγράφει μέχρι στιγμής η τουριστική κίνηση στην Πιερία, τις προκλήσεις και το στοίχημα του ανταγωνισμού, καθώς και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, αναφέρθηκε σε συνέντευξη στο Pieriasocial.gr και στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης. Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και μέλος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρθηκε στη στόχευση που υπάρχει για την περαιτέρω προβολή της Πιερίας, τις δράσεις που υλοποιούνται σε τοπικό, πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, ενώ απάντησε στα όσα ακούγονται περί ενασχόλησης του με την πολιτική.

Πώς εξελίσσεται μέχρι τώρα η τουριστική σεζόν; Τι μηνύματα έχετε για το επόμενο διάστημα;

Η θερινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε αρκετά ενθαρρυντικά τουλάχιστον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, συνεχίζει τον Ιούλιο με κάποιες ιδιαιτερότητες παρουσιάζοντας έντονες διακυμάνσεις στις πληρότητες και τις αφίξεις.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνω ότι μια καλή τουριστική σεζόν δεν σημαίνει απαραίτητα και μια καλή κερδοφορία . Υπενθυμίζω ότι το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων έχει αυξηθεί δραματικά. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας, αλλά το ταμείο θα γίνει στο τέλος της περιόδου.

Ζητούμε μέτρα ώστε να υπάρξει το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα από την κατασκευή του Fly Over στη Θεσσαλονίκη,  με το δεδομένο ότι το 30% του τουρισμού της περιοχής έρχεται αεροπορικώς από το «Μακεδονία», καθώς  και τις εργασίες γύρω από την Κατερίνη και στην γέφυρα Αξιού. Στα χερσαία σύνορα της χώρας  η κατάσταση θα μπορούσε να είναι αρκετά καλύτερη, καθώς  παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες εκεί, κάποιες μέρες και κάποιες ώρες παρατηρούνται δυσάρεστα φαινόμενα με πολύωρες καθυστερήσεις στους ελέγχους.

Τι εκτιμάτε ότι λείπει από την Πιερία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω προβολή και ανάπτυξη της;

Η Πιερία είναι ένας τουριστικός προορισμός που βρίσκεται στο κέντρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, με ασφαλή οδική σύνδεση μέσω των αυτοκινητόδρομων της χώρας μας. Διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα που την καθιστούν  επισκέψιμη όλο το χρόνο, ωστόσο αυτό που λείπει κατά την προσωπική μου άποψη είναι ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός, προσαρμοσμένος στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής μας, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

H προβολή του τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων επικοινωνίας είναι ένας βασικός κατά την εκτίμηση μου στόχος, τον οποίο τόσο στην Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, όσο και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόζουμε.

Φυσικά η παρουσία μας στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, η ανάδειξη  του ορεινού εναλλακτικού τουρισμού με επίκεντρο τον Όλυμπο,  το Ελατοχώρι το χιονοδρομικό τα Πιέρια οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα γαστρονομικά event, το  Olympus Symposium στο εξωτερικό όπου προβάλλουμε και αναδεικνύουμε την τοπική γαστρονομία με τοπικές συνταγές και προϊόντα,  συνεχίζουν να υλοποιούνται από την ΕΞΕΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Γνωρίζουμε ότι έχετε δεχτεί προτάσεις στο παρελθόν για το Κοινοβούλιο αλλά και για την Αυτοδιοίκηση Α και Β΄ βαθμού. Είναι η πολιτική στα σχέδια σας;

Το στοιχείο της πολιτικής με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου σε αντιδιαστολή με τον «ιδιώτη» εμπεριέχεται ούτως ή άλλως παντού στην καθημερινότητα όλων μας, στις αποφάσεις μας και στην εν γένει πορεία μας. Βέβαια η πολιτική όπως την εννοείτε εσείς κα Μιχωλού, είναι ένας τομέας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια να ασχοληθείς και με άλλα πράγματα, όταν θέλεις να την υπηρετήσεις ορθά και με συνέπεια. Ο Τουρισμός όπως γνωρίζετε είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο κεφάλαιο, ας μην ξεχνούμε ότι είναι ένας από τους δυο πυλώνες ανάπτυξης της Ελλάδας και ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε ότι ο διαθέσιμος χρόνος είναι περιορισμένος και πολύτιμος. Άρα δεν μπορεί τουλάχιστον στο ορατό μέλλον να αποτελεί άμεση μου προτεραιότητα, παρότι όπως έχει δείξει η εμπειρία και η ζωή ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ!

Είστε πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και μέλος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ποια είναι στόχευση σας σε ότι αφορά την επόμενη μέρα του Τουρισμού; Ποιες είναι οι προκλήσεις, οι δυσκολίες και η ιεράρχηση;

Ο Τουρισμός είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν. Χρειάζεται σταθερότητα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να «ανθίσει». Οι δυσκολίες πολλές φορές δεν οφείλονται μόνο τη χώρα μας η οποία επηρεάζεται από γεγονότα  όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών, το μεσανατολικό κλπ. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο για χιλιάδες επισκέπτες που είτε δεν θα πάνε διακοπές είτε θα περιορίσουν σημαντικά το χρόνο που διέθεταν για τις διακοπές τους.

Στον αντίποδα έχουμε μια σημαντική αύξηση στην Πιερία του εσωτερικού τουρισμού από τη νότια και κεντρική Ελλάδα και κυρίως από το λεκανοπέδιο της Αττικής που με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων.

 Οι προκλήσεις είναι πολλές. Θα ξεχώριζα την αναγκαιότητα να συμβαδίζουμε με τις διεθνείς τάσεις, την επίλυση καίριων ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο και την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί  και συμβαίνει, μέσα από τις δράσεις που υλοποιούμε ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αλλά και ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τον ΕΟΤ,  διοργανώνοντας από κοινού δράσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες με στόχο την προβολή όλων των ιδιαιτεροτήτων και της μοναδικότητας που έχει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα και Περιφέρεια.

Όπως συνηθίζω να λέω, τα καλύτερα είναι μπροστά μας!