Αποκατάσταση βατότητας κατά θέσεις του μονοπατιού Ε4 από Πριόνια προς καταφύγια Ολύμπου και ανακατασκευή του φυλακίου εισόδου του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου

Περιβάλλον

Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας μετά από αιτήματα πολιτών, ορειβατών και επισκεπτών του βουνού, προέβη κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, σε αποκατάσταση κατά θέσεις της βατότητας του μονοπατιού Ε4, από τα Πριόνια προς τα καταφύγια του Ολύμπου.

Αυτό συνέβη διότι το μονοπάτι Ε4 υπέστη σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, με αποτέλεσμα να καταστεί δύσβατο ή και απροσπέλαστο κατά θέσεις, πράγμα το οποίο δυσχέρανε την τροφοδοσία των καταφυγίων και την πρόσβαση των επισκεπτών στο βουνό.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι μετά από ενέργειες της Υπηρεσίας, εγκρίθηκαν δύο (2) μελέτες που υποβλήθηκαν από την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. σε συνεργασία με τον Δήμο Δίου – Ολύμπου και την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πιερίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.217.239€ (703.200 € και 514.039€) για την πλήρη αναβάθμιση και αποκατάσταση του βασικού μονοπατιού Ε4 από τους Μύλους Λιτοχώρου έως το Καταφύγιο Σπ. Αγαπητός, καθώς και 7 μονοπατιών πεζοπορίας στον Κ. Όλυμπο και στον Β. Όλυμπο, μετά από πρόσκληση υποβολής προτάσεων του ΥΠΕΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η Δ/νση Δασών Πιερίας, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, είναι σε επικοινωνία με το ΥΠΕΝ για την εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότηση των ανωτέρω μονοπατιών, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση και βελτίωσή τους, με βάση τις τελευταίες σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας. Η αποκατάσταση κρίνεται ζωτικής σημασίας, προκειμένου η επίσκεψη στον ορεινό όγκο του Ολύμπου να γίνεται με ασφάλεια.

Τέλος, σας πληροφορούμε ότι η Υπηρεσία μας, έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό ανακατασκευής του φυλακίου της κύριας εισόδου του Εθνικού Πάρκου του Ολύμπου στο Λιτόχωρο, το οποίο θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.

Ο Αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας

Δρ. Πέτρος Παπαπέτρου

Δασολόγος με Α΄ Βαθμό