Σπύρος Κουλκουδίνας:  «Νέες προοπτικές για τους δασικούς συνεταιρισμούς και τη διαχείριση των δασών»

Περιβάλλον

«Ανοίγονται νέες προοπτικές για τους δασικούς συνεταιρισμούς αλλά και για όσους δραστηριοποιούνται στα δάση με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των δασικών οικοσυστημάτων» τόνισε ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε στην ομιλία του, καθιερώνεται η  επιδότηση της απομάκρυνσης της βιομάζας που συνιστά εύφλεκτη ύλη για τα δάση μας και εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους ενώ δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου συνεργασίας δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων  προκειμένου να δραστηριοποιούνται από κοινού στην αξιοποίηση αυτής της βιομάζας και την μετατροπή της σε προϊόντα ξύλου, πέλλετ και ενέργειας.

Ο κ.Κουλκουδίνας τόνισε ότι τα νέα αυτά μεικτά σχήματα δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων θα αναλάβουν να εφαρμόσουν σύγχρονες, διαχειριστικές μελέτες που θα προστατεύουν τα δάση από φυσικές καταστροφές αλλά και θα τα καθιστούν παραγωγικά.

Για να αποφέρουν και εισόδημα σε όσους δραστηριοποιούνται σε αυτά στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα μέσα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας θα μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες όταν ξεσπάσει μια μεγάλη πυρκαγιά και πριν αυτή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο Βουλευτής Πιερίας αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Απόλλων, ένα σχέδιο που θεσμοθετείται προκειμένου να παράγεται φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα χρησιμοποιείται  για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης  ευάλωτων νοικοκυριών, δημοτικών επιχειρήσεων και υποδομών όπως είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και  Αποχέτευσης αλλά και οι Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων για τα αρδευτικά έργα.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s, τονίζοντας ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να υπάρξουν νέες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα , χάρη στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, στις μεταρρυθμίσεις και στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το μέσο όρο της ευρωζώνης.

«Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση, συνθέσεις, τόλμη, πίστη στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις. Η καταγγελτική αντιπολίτευση μιας άλλης εποχής είναι ένα έργο που δεν κόβει εισιτήρια. Όσοι δεν το αντιλήφθηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές θα έχουν την ευκαιρία να το αντιληφθούν στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Γιατί η Ελλάδα πρέπει και θα συνεχίσει στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης», επισήμανε ο Βουλευτής Πιερίας.