Στρατηγική συνεργασία της Ecogenia με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα για την υλοποίηση προγράμματος οικοδόμησης κλιματικής ανθεκτικότητας στον Όλυμπο

Περιβάλλον

Σε μια περίοδο όπου η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές αποτελούν ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την Ελλάδα, η ΑΜΚΕ Ecogenia είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επικείμενη συνεργασία της με  την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο» με επίκεντρο την κινητοποίηση νέων για την οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας σε τοπικό επίπεδο στην Ελληνική επικράτεια.

Το πρόγραμμα έχει ως κεντρικό πυλώνα τη δίμηνη εκπαιδευτική αποστολή μιας ομάδας εθελοντών από το Σώμα Προστασίας του Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας (California Conservation Corps), το μεγαλύτερο και παλαιότερο σώμα περιβαλλοντικής προστασίας παγκοσμίως, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την απόκτηση κατάρτισης σε θέματα ετοιμότητας στο πεδίο, όπως δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού εύφλεκτης βιομάζας και εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας όσον αφορά στην πρόληψη στις περιοχές γύρω από το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου.  

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία και διάδοση ενός πρακτικού εγχειριδίου για το πώς οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να αξιοποιήσουν το μοντέλο της «κοινωνικής υπηρεσίας» και να δημιουργήσουν με τη σειρά τους ομάδες έργου σε τοπικό επίπεδο για έργα ανθεκτικότητας, και συγκεκριμένα γύρω από την πρόληψη και την ανακούφιση από καταστροφές. Τέλος, με έμφαση στη νέα γενιά και την απόκτηση πράσινων δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας για την πράσινη μετάβαση, το πρόγραμμα θα κορυφωθεί σε ένα Green Jobs Fair, σε συνεργασία με το Deree, το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας, όπου εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα και φορείς θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με νέα ταλέντα στο χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε στον απόηχο των καταστροφών του περσινού καλοκαιριού, η συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. θα ενισχύσει τόσο το προγραμματικό όσο και το στρατηγικού έργο της Ecogenia, ώστε να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τοπικές κοινωνίες μέσω της κλιματικής ανθεκτικότητας, και της συμπερίληψης της νέας γενιάς στην πρώτη γραμμή της  κλιματικής δράσης», δήλωσε η συνιδρύτρια του οργανισμού, Έρικα Σπαγάκου.

Σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων, ο αγώνας κατά της κλιματικής κρίσης αποτελεί σημαντική ευκαιρία για παγκόσμιες στρατηγικές συνεργασίες που ωθούν την καινοτομία, προσελκύουν νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις, και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για όλους.