Το Σάββατο η Ακολουθία της Παννυχίδος από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

Κοινωνία

Το Σάββατο 13 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα στον Ιερό Ναό των Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου Κατερίνης, θα τελεστεί η Ακολουθία της Παννυχίδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Πρόκειται για μία Ακολουθία του λεγομένου Ασματικού ή Κοσμικού Βυζαντινού Τυπικού, το οποίο μέχρι τα μέσα του 13ου αιώνα εφαρμοζόταν στις ενοριακές εκκλησίες των πόλεων, σε αντίθεση με το αντίστοιχο Μοναστηριακό ή Μοναστικό Τυπικό, που ίσχυε στα μοναστήρια. Από τον 13ο αιώνα, το Μοναστικό Τυπικό επιβλήθηκε και στις ενορίες και έτσι λησμονήθηκε το Κοσμικό Τυπικό και μαζί οι Ακολουθίας του, όπως η Παννυχίς.

Η τέλεση της Παννυχίδος σε μελοποίηση του ομότιμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγορίου Θ. Στάθη, πέρα από το ιστορικό και λειτουργικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία περισυλλογής και προσευχής την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Θα ψάλει ο Βυζαντινός Χορός του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με χοράρχη τον κ. Πέτρο Παπαεμμανουήλ και ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» με χοράρχη τον κ. Δημήτριο Μανούση. Για την Ακολουθία θα μιλήσει προλογικά ο Καθηγητής κ. Γρηγόριος Στάθης.