Τα Πιέρια Όρη συνεχίζουν να φλέγονται. Και είναι Απρίλης ακόμη

Πολιτική

Οι πυρκαγιές δεν είναι μόνο φυσικά φαινόμενα αλλά και συχνά αποτελέσματα ανθρώπινων επιλογών και πράξεων. Το να βλέπουμε τη φλόγα να καταπίνει έναν τόπο ιδιαίτερης αξίας και επιστημονικού ενδιαφέροντος, ο οποίος, ως τώρα είχε παραμείνει αλώβητος από καταστροφές, (μετά και την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού του 2023) γεννά σκέψεις, ερωτήματα και προβληματισμό για το μέλλον. Ερωτήματα που θα τεθούν επιτακτικά και σκέψεις που θα συζητηθούν διεξοδικά στον σωστό χρόνο και χώρο.

Η κλιματική αλλαγή και η διεύρυνση της αντιπυρικής περιόδου δεν είναι πλέον προβλήματα του μέλλοντος, αλλά πιεστικές πραγματικότητες που απαιτούν άμεση και ουσιαστική δράση.

Εκτός από την πυροσβεστική και δασική υπηρεσία, οι απλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών έδειξαν έμπρακτα μια αξιέπαινη αλληλεγγύη, συμμετέχοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης.  όπου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα κοινοτικού πνεύματος και ανθρωπιάς αναδεικνύοντας ταυτόχρονα κενά και παραλείψεις του κεντρικού κράτους και μηχανισμού.

Είναι προφανές ότι, αυτό που προέχει, είναι η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς. Είναι, όμως, επιτακτική ανάγκη να είμαστε σε επαγρύπνηση και να μην επιτρέψουμε θεσμικά, να μετατραπούν τα Πιέρια Όρη σε πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη με αμφιλεγόμενους όρους. Απαιτείται δημόσιος διάλογος και διαφάνεια, με την τοπική κοινωνία της Ρητίνης, τις ανάγκες της και τα οράματά της, στο επίκεντρο. Και οι σκιές ή οι ορέξεις πρέπει να φύγουν.

Προτείνουμε

•             Την ύπαρξη μόνιμου κλιμακίου υποστήριξης πυροσβεστών και φιλοξενία τους στο καταφύγιο του ΕΟΣ, με μέριμνα για την καθαριότητα και κάλυψη των αναγκών για όσες ημέρες ακόμη θα παραμείνουν στο πεδίο.

•             Να γίνει δεκτή η εισήγησή μας για συμμετοχή της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης στην Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

•             Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να διεξαχθεί στην κοινότητα της Ρητίνης, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της προσπάθειας των κατοίκων του πρώην Δήμου Πιερίων.

•             Να εκδοθεί ψήφισμα – πρωτοβουλία από το Δημοτικό Συμβούλιο με κοινοποίηση σε Περιφέρεια και Βουλευτές, για την ανάγκη κατάρτισης ολιστικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης καθώς και σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών, συνδρομή σε τυχόν αναγκαίες εργασίες συγκράτησης του εδάφους και αναδάσωσης, ή οτιδήποτε άλλο κριθεί απαραίτητο για την προστασία του δάσους που έχει καεί και την αναγέννησή του.

Στη σκιά των φλεγόμενων Πιερίων και της πρωτόγνωρης πρόκλησης που βιώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανάγεται σε επιτακτική ανάγκη η άμεση δράση όλων μας για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα εγγυάται την προστασία και την αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία και βιωσιμότητα όλων μας.

Ως Υπέρβαση παραμένουμε σε διαρκή επικοινωνία με κατοίκους της περιοχής και έχουμε θέσει εαυτούς στη διάθεσή τους για βοήθεια και υποστήριξη.

Υπέρβαση για τον Δήμο Κατερίνης