Πέτρος Παπαπέτρου, διευθυντής Δασών Πιερίας: Η φωτιά πέρασε από 2,5 χιλιάδες στρέμματα και ήταν κατά κύριο λόγο έρπουσα – Δεν υπάρχει μεγάλη καταστροφή

Κοινωνία Περιβάλλον

Ξεκάθαρος είναι ο Διευθυντής Δασών Πιερίας κ. Πέτρος Παπαπέτρου ως προς το μέγεθος της ζημιάς στα Πιέρια Όρη από τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή αλλά χωρίς ενεργό μέτωπο, αυτή την ώρα τουλάχιστον, Τετάρτη πρωί.

Όπως ανέφερε στο Pieriasocial.gr ο κ. Παπαπέτρου, οι δρόμοι είχαν ανοιχτεί τους προηγούμενους μήνες, και οι δεξαμενές σε υψόμετρα 1100 και 1800 μέτρων είχαν νερό. Έτσι μπορούσαν όλα τα οχήματα, οι υδροφόρες, να προμηθεύονται νερό χωρίς να χάνουν πολύτιμο χρόνο. Οι δασικοί δρόμοι είχαν ανοιχθεί είχε γίνει εκκαθάριση δεξιά κα αριστερά και λειτουργούσαν ως αντιπυρική ζώνη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαπέτρου, επειδή ακούγονται διάφορες πληροφορίες, ότι έχει καεί όλο το δάσος, η αλήθεια είναι ότι η πυρκαγιά έχει περάσει από2,5 χιλιάδες στρέμματα τα οποία είναι μεικτό δάσος, είναι οξιάς και πεύκης. Η οξιά δεν έχει πειραχτεί καθόλου, έχει μόνο καεί ο υπόροφος, τίποτε άλλο. Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φύλλα πάνω οπότε δεν έχουν πάθει καταστροφή οι οξιές. Από τα πεύκα έχει περάσει έρπουσα η πυρκαγιά σε κάποια σημεία έγινε επικόρυφη, αλλά δεν προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές όπως για παράδειγμα η Εύβοια, εικόνες που προβλήθηκαν και τρομάζουν τον κόσμο. Όπως είπε, μπορεί να έχει καεί κάποια συστάδα αλλά τεράστια καταστροφή δεν υπάρχει.

Όταν η φωτιά είναι έρπουσα υπάρχει υλικό το οποίο έχει να κάψει, που είναι νεκρή οργανική ουσία, φύλλα τα οποία έχουν πέσει και σιγά σιγά καίνε. Αν η φωτιά ήταν επικόρυφη όπως επεσήμανε ο κ. Παπαπέτρου τότε θα καταστρεφόταν όλα.

Όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής Δασών Πιερίας, ανοίχθηκε αντιπυρική ζώνη στα όρια με την Κοζάνη στην κορυφογραμμή στα 2.000 μέτρα και η φωτιά δεν πέρασε στη μεριά της Κοζάνης.

“Οι πρώτοι που βοηθάνε είναι οι ενεργοί πολίτες, οι δασικοί συνεταιρισμοί, όλοι”, τόνισε χαρακτηριστικά, που ήλθαν με αυταπάρνηση από την πρώτη στιγμή και έκαναν πολύ σημαντική δουλειά.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 36 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και με ενάερια μέσα.