Ι.Προκόπης: “Έγραψα για τον Μ.Αλέξανδρο για να αγαπήσουμε ως Έλληνες την αρχαία γραμματεία!”- Συν. τύπου για «Tο θησαυροφυλάκιο  με το σκήπτρο του M. Αλεξάνδρου»

Κοινωνία

Μια πολύ μικρή γεύση από το βιβλίο του που αφορά «το θησαυροφυλάκιο με το σκήπτρο του Μ.Αλεξάνδρου», έδωσε ο Αντιστράτηγος ε.α. και συγγραφέας, Ιωάννης Προκόπης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 6 Μαρτίου 2024, στο lounge bar «Εκάβη», επί της οδού 7ης Μεραρχίας 10 στην Κατερίνη (στην πίσω πλευρά του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου).

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι βιβλίο ευκολοδιάβαστο αφού είναι γραμμένο σε απλή ελληνική γλώσσα, χωρίς όμως λαϊκισμούς, περιέχει ωστόσο και στοιχεία λογοτεχνίας, αρχαίας γραμματείας, ιστορίας, κοινωνικά εποχής, περιέχει φιλοσοφικά και μυθολογικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία στρατηγικής ανάπτυξης.

Επιπλέον δε, περιέχει και διάφορα άλλα εξόχως ενδιαφέροντα στοιχεία από την ανάπτυξη επιστημών, εκείνη την εποχή, όπως είναι η ιατρική, η ψυχολογία, η αστροφυσική, κλπ. Έτσι, οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες διαβάζοντας αυτό το βιβλίο εμπλουτίζουν, σε διάφορα επίπεδα, τις γνώσεις τους και πρωτίστως γίνονται κοινωνοί γύρω από άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Σε σημαντικό τμήμα του βιβλίου του ο συγγραφέας ασχολείται και με ένα σοβαρό ζήτημα που έγινε αντικείμενο έρευνας στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται για λαϊκές παραδόσεις και δοξασίες που οδήγησαν σε έρευνες μήπως και βρεθούν κάποιοι άγνωστοι ασιατικοί θησαυροί που είναι βέβαιο ότι φυλάσσονται στη μακεδονική γη. Το εκπληκτικό δε της όλης υπόθεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας πλέκει τα στοιχεία αυτά με στοιχεία της ιστορίας που δένονται μεταξύ τους.

Ποιοι όμως είναι αυτοί οι θησαυροί; Πού φυλάσσονται; Ποιες είναι οι έρευνες που έγιναν; Και γιατί, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί όλος αυτός ο περίφημος αρχαιολογικός πλούτος;

Όπως είναι γνωστό, ο Μ. Αλέξανδρος ενώ βρισκόταν στα βάθη της Ασίας, «με αφορμή την κατάχρηση του θησαυροφυλακίου του από τον θησαυροφύλακά του, τον Άρπαλο, κατασκεύασε στη γη της Μακεδονίας τέσσερα μυστικά θησαυροφυλάκια καθώς και ένα πρότυπο μουσείο τέχνης, επιστημών και τεχνολογικών θησαυρών, με εκθέματα από όλο τον κόσμο που κατέκτησε». (Ιωάννη Προκόπη, «Το θησαυροφυλάκιο με το σκήπτρο τού Μ. Αλεξάνδρου», εκδόσεις «Πηγή», έτος 2022, σελ. 9).

Κατά το τέλος του 19ου αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, δημοσιογράφοι ελληνικών εφημερίδων αλλά και απλοί πολίτες ασχολήθηκαν, για σημαντικό διάστημα, με την ιστορία ενός ερευνητή, του Κασβίνσκυ, καθώς και με το μυστικό θησαυροφυλάκιο του Μ. Αλεξάνδρου και με το σκήπτρο των Βαβυλωνίων, το οποίο Χαλδαίοι ιερείς δώρισαν στον Μ. Αλέξανδρο. Αυτό φέρεται να βρίσκεται ακόμη θαμμένο στη μακεδονική γη, περιμένοντας τους αρχαιολόγους να το φέρουν ξανά στο φως.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ.

Με αφορμή τις λαϊκές αναφορές γύρω από το μυστικό θησαυροφυλάκιο και το σκήπτρο του Μ. Αλεξάνδρου, ο Ιωάννης Προκόπης, αφιέρωσε πολλές εκατοντάδες ώρες για να βρει ιστορικά και άλλα στοιχεία προκειμένου να γράψει αυτό το βιβλίο. Στόχος του, να προσφέρει στο κοινό, με έναν εξαιρετικό τρόπο, ένα σπουδαίο ανάγνωσμα γύρω από πτυχές που αφορούν το πρόσωπο και το έργο του Μακεδόνα στρατηλάτη, του Μ. Αλεξάνδρου. Επιπλέον δε, «να αναδειχθεί η αρχαία ιστορία αυτού του τόπου και να αγαπήσει ο αναγνώστης την αρχαία γραμματεία» (σελ. 514).

Σήμερα, ξανά εποχή πολέμων και ανακατατάξεων στην περιοχή που ιδιαίτερα έδρασε ο Μ. Αλέξανδρος, δηλαδή στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, στη Συρία και στον Λίβανο, στο Ιράκ, το Ιράν, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, διαβάζοντας ο αναγνώστης αυτό το βιβλίο μπορεί να πάρει και μια ιστορική γεύση γύρω από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, από κάθε πλευρά, γεωγραφική περιοχή η οποία πάντοτε, μέχρι και σήμερα, αποτελεί χώρο συγκρούσεων και επεκτατικών πολέμων.

Με μια διαφορά όμως…

Η τότε εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου έγινε, χωρίς προσχήματα, με στόχο να προστατευθεί ο ελληνικός χώρος από στρατιωτικές επιθέσεις και πολιτικές, κυρίως από την πλευρά των Περσών. Παράλληλα όμως, εκείνη η εκστρατεία του Μακεδόνα στρατηλάτη εξελίχθηκε και σε μια επιχείρηση διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Αντίθετα, κάμποσες σημερινές εκστρατείες και επεμβάσεις μεγάλων δυνάμεων και κάποιων συμμάχων τους στην επίμαχη περιοχή γίνονται με πολλές προφάσεις και προσχήματα, ενώ οι πραγματικοί στόχοι τους φαίνεται να είναι κυρίως τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.