Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και τον καθ. Σωτήρη Τσίοδρα

Κοινωνία Πολιτική

38 νέα κρούσματα

Ανακοινώνονται 38 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας. Το σύνολο ανέρχεται στα 228 κρούσματα του νέου κορονοϊού. 22 κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα. Η πλειοψηφία τους είναι στην Αθήνα. 57 ασθενείς νοσηλεύονται, 5 είναι διασωληνωμένοι. Ευχόμαστε σε αυτούς τους βαριά ασθενείς να αναρρώσουν γρήγορα. Από το σύνολο των νοσηλευθέντων το 51% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα 3.400 δείγματα. Τέλος, 8 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο.


– Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για το νέο κορονοϊό σε ασυμπτωματικούς πολίτες

Σήμερα θεσπίστηκαν αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για το νέο κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους.


-Φάρμακα χωρίς φυσική παρουσία

Για τη διασφάλιση της πρόσβασης χρονίως πασχόντων ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή, καθώς και των ασθενών που λαμβάνουν κάποια άλλα προϊόντα, προβλέπεται η διαδικασία μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βάσει της οποίας οι ασθενείς θα μπορούν να αιτούνται τα φάρμακά τους χωρίς τη φυσική τους παρουσία, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή email.
Τα φάρμακα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν συγγενείς και εξουσιοδοτημένα για αυτό το σκοπό πρόσωπα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Επίσης, παρόμοια διαδικασία αφορά και ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν αυτούς τους ασθενείς.

-Αποφύγετε τον συγχρωτισμό

Όπως επίσης γνωρίζετε, με ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα το πρωί, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να λειτουργούν κατά το δυνατόν με λιγότερο συνωστισμό. Σε κάποια από αυτά τα μέσα έχει δοθεί ισχυρή σύσταση να λειτουργούν με το 50% των επιβατών τους. Η αποφυγή συγχρωτισμού είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερη προσοχή όλων μας να μην παρατηρηθούν συνθήκες συγχρωτισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν σήμερα στα σούπερ μάρκετ και αλλού. Ευνοούν τη μετάδοση και διασπορά ενός ιού, ο οποίος μπορεί να είναι ακίνδυνος για τους περισσότερους από εμάς, αλλά πολύ επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας.

Τέλος, συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους και με υψηλό αίσθημα ευθύνης να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία.