Το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κοινωνία Πολιτική

Το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που καλούσε τα δημοτικά συμβούλια Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου να ταχθούν ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απορρίφθηκε. Η στάση τους αυτή δείχνει ότι είναι μακριά και ενάντια από τους αγώνες των φοιτητών και όλων των εργαζομένων για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για πτυχία με αξία και όχι τιμή.

Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι στηρίζουν τη διαχρονική απαίτηση του κεφαλαίου και τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αγοροπωλησία της ανώτατης εκπαίδευσης .

Η πρόταση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που δεν εγκρίθηκε είναι:

                                               ΨΗΦΙΣΜΑ

Να αποσύρει η κυβέρνηση το ν/σχ για τα ιδιωτικά – μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να ιδρύσει ιδιωτικά – μη κρατικά πανεπιστήμια, εμπορευματοποιώντας παραπέρα τη δημόσια Παιδεία και οδηγώντας σε παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων και των συνθηκών σπουδών. Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος.

Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία των σημερινών φοιτητών καθώς και στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων και σημερινών εργαζόμενων.

Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος και για την καθιέρωση του «εθνικού απολυτηρίου» με περισσότερες «πανελλαδικές εξετάσεις» σε όλες τις τάξεις του. Τελικά όσοι λίγοι μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά θα αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον… χωρίς κόπο, ενώ οι πολλοί θα συνεχίσουν να περνάνε τον ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της Τράπεζας Θεμάτων.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν θα ωφεληθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από την ύπαρξη ιδιωτικών μόνο ως αστεία ακούγονται. Αν οι κυβερνήσεις ήθελαν, θα είχαν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δε θα φτάναμε στο 2024 να έχουμε πτυχία χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση, μείωση του μόνιμου προσωπικού στα ΑΕΙ κατά 2.300 εργαζομένους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, μειωμένη κατά 70% η κρατική χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την τελευταία 15ετία, Αν ήθελαν θα είχαν στηρίξει και το Δημόσιο Σχολείο με αύξηση της χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές, πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, κατασκευή νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων.

Με τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία και των δημόσιων Ιδρυμάτων, θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών για να εξοικονομούν χρήματα. 

Το ίδιο ακριβώς έγινε και σε άλλους τομείς! Η συνύπαρξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα δεν οδήγησε σε καλύτερες παροχές. Η ύπαρξη ιδιωτικών νοσοκομείων δεν οδήγησε σε βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων δεν οδήγησε σε σύγχρονες και ασφαλείς κτηριακές υποδομές, σε προγράμματα σπουδών και εγχειρίδια που θα μορφώνουν ολόπλευρα τα παιδιά. 

Ζητάμε από την κυβέρνηση να ακούσει τους χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, τους πανεπιστημιακούς και τους εκπαιδευτικούς, την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που όχι μόνο αντιδράει σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά διεκδικεί:

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών.

Πτυχία με αξία – μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Νίκος Τσουπέης δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Κατερίνης

Αναστασία Τηλέγραφου δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Δίου –Ολύμπου.