Πρόσκληση στην 4η Ανοιχτή Συζήτηση του Olympus Watch – Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου

Κοινωνία

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 στις 18:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου ανοίγουμε μία νέα συζήτηση με τίτλο και θέμα:

«Τίνος είσι ‘συ;»

Η προφορική μαρτυρία και το αποτύπωμά της στο μονοπάτι της ιστορικής μνήμης.

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση, να συνομιλήσουμε για τη σπουδαιότητα της προφορικής μαρτυρίας, τους τρόπους και τα μέσα που αυτή μπορεί να διασωθεί και την ανάγκη να ενισχυθεί το εγχείρημα της συλλογής προσωπικών ιστοριών.

Ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα γιατί αγαπάμε τόσο τις προσωπικές αφηγήσεις, τι αξία έχουν, τι μας διδάσκουν και πως τελικά όλο αυτό το υλικό που συλλέγεται μπορεί να αξιοποιηθεί.

Ο λόγος θα δοθεί σε όλες και σε όλους που επιθυμούν να συζητήσουν μαζί μας.

Η συζήτηση πραγματοποιείται στα πλαίσια των δράσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Olympus Watch και τελεί υπό την αιγίδα της Κοιν.Σ.Επ. Drastic.

Εισήγηση:

Μένη Τσίγκρα

Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου

Παρουσίαση:

Μαρία Παπαθανασίου

Επιμέλεια του ιστολογίου «Λιτοχωρίτικες Ιστορίες», Μέλος της Κοινωνίας των

Πολιτών “Olympus Watch”

Συντονισμός:

Γιώργος Βάραγκας

MSc Επικοινωνία & Marketing ΕΣΠΑ, Μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών

“Olympus Watch” & της Κοιν.Σ.Επ. Drastic

*Η Μένη Τσίγκρα γεννήθηκε στο Βελεστίνο Μαγνησίας. Σπούδασε στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έλαβε το διδακτορικό της με τον τίτλο Φίλοι και Μαθητές στο Νηπιαγωγείο – Μια Εθνογραφική Έρευνα από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο μεταπτυχιακό του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και στα Διδασκαλεία Νηπιαγωγών και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης τα μαθήματα Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Κοινωνιολογία της Παιδικής Ηλικίας και Κινηματογράφος – Παιδική Ηλικία και Εκπαίδευση. Δημοσιεύσεις της υπάρχουν σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως νηπιαγωγός στο ν. Ρεθύμνης. Από το 2011 είναι σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής

*To Olympus Watch είναι μία πρωτοβουλία ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου. Ως κοινωνική πρωτοβουλία φιλοδοξεί να συνθέσει μια “Κοινωνία των Πολιτών”δημιουργώντας δράσεις ανεξάρτητες από τους τυπικούς θεσμούς. Σκοπός του Olympus Watch είναι ηενίσχυση της συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία και της ενδυνάμωσης των πολιτών μέσω του ανοιχτού, διαφανούς και τακτικού διαλόγου, της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτώνπάνω σε επίκαιρα και φλέγοντα ζητήματα και της δημιουργίας και προώθησης πολιτιστικών δράσεων με κοινωνικό πρόσημο. Η ιδέα του Olympus Watch ξεκίνησε από ανθρώπους που αποφάσισαν να παραμείνουνστην περιοχή του Ολύμπου και να δράσουν σε αυτήν, σε μια περίοδο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικήςπαρακμής, η οποία έχει διαμορφώσει ένα κλίμα εσωστρέφειας και αδράνειας, τόσο στην τοπική κοινότητα, όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

fb: Olympus Watch

**H Drastic είναι μια Κοιν.Σ.Επ. παραγωγής “disruptive” υλικού. Πειραματίζεται με οπτικοακουστικά μέσα και νέες τεχνολογίες, δημιουργεί ανατρεπτικές εκστρατείες που θίγουν κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα και επιχειρεί να τους δώσει μια πιο δραστική και μια πιο αποτελεσματική ορατότητα. Εμπλέκει ανθρώπους, online video, εμπειρίες ενσυναίσθησης και εικονικής πραγματικότητας με σκοπό να αλληλεπιδράσει πρωτόγνωρα με το κοινό της και να δημιουργήσει μια αναπάντεχη συναισθηματική εμπειρία.

w: www.drastic.gr