Πρόταση για Voucher εγγραφής σε αθλητικές ακαδημίες κατέθεσε ο Φ. Μπαραλιάκος στον Αν. Υπουργό Αθλητισμού Ι.Βρούτση

Αθλητικά Πολιτική

Πρόταση στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Ιωάννη Βρούτση κατέθεσε ο Βουλευτής Πιερίας κ.Φώντας Μπαραλιάκος προτείνοντας την παροχή κινήτρων για εγγραφή ανηλίκων παιδιών, μέσω ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας (voucher), σε αθλητικά σωματεία. 

Ο κ. Μπαραλιάκος αναλύοντας το σκεπτικό της πρότασης του, επεσήμανε  ότι τα φαινόμενα της σκληρής βίας, των συγκρούσεων και τα περιστατικά bullying, επανέρχονται με ένταση στο προσκήνιο σε καθημερινή πλέον βάση. Σύμφωνα μάλιστα και με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, καταγράφονται παραβατικές συμπεριφορές στην προεφηβεία που δυνητικά εξελίσσεται σε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά με ακόμη πιο βίαια χαρακτηριστικά. Το φαινόμενο ενισχύεται σαφώς και από τις δομικές αλλαγές στις κοινωνίες, την τεχνολογική επανάσταση και την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πρόταση του ο Βουλευτής Πιερίας αναφέρει ότι «αντίδοτο στην ανοδική τάση της βίας μπορεί να αποτελέσει η αθλητική παιδεία και η συμμετοχή των νέων στις ακαδημίες των αθλητικών σωματείων». Η περαιτέρω προώθηση του αθλητισμού συνιστά αναγκαιότητα και θεμελιώδη προϋπόθεση για μια ανθεκτική και εύρωστη κοινωνία. Η άθληση συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πληρέστερης ζωής, με αξίες και ανώτερους στόχους, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα λοξοδρόμησης σε ατραπούς βίας και παραβατικότητας.

Η ολοκλήρωση της εγγραφής των αθλητικών σωματείων που φέρουν πλέον την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 8 του ν. 2725/1999, μετά από την καταχώρηση στοιχείων και τον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες της Γ.Γ.Α. στην διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓ Αθλητισμού, με τίτλο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση» αποτελεί την βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της κατατιθέμενης πρότασης του Βουλευτή Πιερίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπαραλιάκος προτείνει την ένταξη στον γενικότερο κυβερνητικό προγραμματισμό για την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων, την παροχή κινήτρων εγγραφής μέσω ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας (voucher), σε αθλητικά σωματεία στο άθλημα της επιλογής τους, με την κάλυψη μέρους της μηνιαίας συνδρομής. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού κ.Βρούτσης  αντιμετώπισε την πρόταση του κ. Μπαραλιάκου με απόλυτα θετικό τρόπο μιας και το σκεπτικό της, αγγίζει τον πυρήνα του προβλήματος. Δεσμεύτηκε να εξετάσει ενδελεχώς την προοπτική εγγραφής σε αθλητικές ακαδημίες μέσω Voucher και υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση της. Αφού εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον Βουλευτή Πιερίας για την πρωτοβουλία του τόνισε ότι ο αθλητισμός θωρακίζει τα παιδιά μας και η Πολιτεία θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο να τον καταστήσει προσιτό σε όλους.