Έφυγε ο «Κύριος του αθλητικού ρεπορτάζ» – Εις μνήμην, Βάνιας Κορωνίδης       

Αθλητικά Απόψεις

Ο Βάνιας Κορωνίδης, ο ακούραστος «Κύριος του αθλητικού ρεπορτάζ», που επί δεκαετίες, γέμιζε σελίδες (ΤΟΠΙΚΗ & ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ κ.α.) και ραδιοεφημερίδες (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ –  ΡΑΔΙΟ ΟΛΥΜΠΟΣ κ.α.), με αποκλειστικά θέματα και συνεντεύξεις με προσωπικότητες από όλο το φάσμα του αθλητικού χώρου, δεν μένει πια εδώ. Έφυγε πλήρης ημερών, στις 13 Ιανουαρίου 2024 και πήρε στις πολύτιμες αποσκευές του, τις αθλητικές /δημοσιογραφικές αναμνήσεις του τόπου μας, τους  ατέλειωτους μαραθωνίους έως ότου κλείσει η ύλη της εφημερίδας ή ολοκληρωθεί το ραδιοφωνικό μοντάζ.

Με σημαντική επίσης διαδρομή, ως δάσκαλος και στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για αυτό ίσως και ο λόγος του είχε παιδαγωγική αξία, για όλους εμάς τους νεότερους που είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε επί σειρά ετών μαζί του είτε στο δημοτικό ραδιόφωνο Κατερίνης είτε στα έντυπα μέσα της Πιερίας.

Έλεγε πάντα όταν στα πρώτα μας βήματα τον ρωτούσαμε για το μυστικό της μεγάλης διάρκειας παραμονής στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ:  «Από τον σεβασμό στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην αθλητική πραγματικότητα καλλιεργείται η εμπιστοσύνη. Υπάρχουν συνήθως “εμπόδια” στη συγκεκριμένη διαδρομή, όμως οφείλει να τα αποφεύγει κανείς και να προχωρά αποφασιστικά και προπάντων με σεβασμό στον αναγνώστη, στον ακροατή».

Υπήρξε ακατάβλητος και συνεπής. Ένας πραγματικός δάσκαλος της αθλητικής δημοσιογραφίας με ήθος και αξία, για τον οποίο μιλούσαν το καθημερινό έργο και οι πράξεις του. Μεταξύ άλλων, ο πολύπειρος αθλητικογράφος κάλυπτε διαχρονικά το ρεπορτάζ του Πιερικού και θα έλεγε κανείς, ότι, το όνομά του είναι ταυτισμένο με την ιστορική ομάδα της Κατερίνης, την οποία, στην κυριολεξία λάτρευε. Έτυχε δεκάδες φορές επί το έργον σε εκπομπές ή ανταποκρίσεις σε μεγάλες και ιστορικές εφημερίδες π.χ. «Φως των Σπορ», «Sportime», «Φίλαθλος» και δεκάδες άλλες, να είμαι αυτόπτης αυτής της απέραντης αγάπης του για τον Πιερικό και της παντοτινής έγνοιας του για το μέλλον της.

Δεν θα ξεχαστείς Βάνια. Όσα χρόνια και αν περάσουν θα είναι αποτυπωμένη στη μνήμη μας η εικόνα σου με το χαρακτηριστικό καρεκλάκι δίπλα στις εστίες και με το σημειωματάριο και την φωτογραφική μηχανή ανά χείρας να αποθανατίζεις τις σημαντικότερες στιγμές. Θα ηχεί πάντα μέσα μας, το τόσο γνώριμο για τους λάτρεις του αθλητισμού,  ηχόχρωμα της φωνής σου από τα ερτζιανά: «Καλησπέρα σας από το Εθνικό Στάδιο Κατερίνης, όπου ο Πιερικός υποδέχεται….». Καλό σου ταξίδι. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους σου.

Νικηφόρος Γκόλτσιος

Δημοσιογράφος – Μέλος ΕΣΗΕΜΘ