Για ακόμα μία φορά η Π. Ε. Πιερίας απέδειξε την ετοιμότητά της στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων

Κοινωνία

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας υλοποίησε με πλήρη συντονισμό των μηχανικών μέσων αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, το έργο του αποχιονισμού αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα του φορέα αλλά και την αγαστή συνεργασία με όλους τους τοπικά εμπλεκόμενους φορείς πολιτικής προστασίας, για την από κοινού αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που καταγράφηκαν, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των οδηγών που κινήθηκαν στο οδικό δίκτυο ευθύνης της ΠΕ Πιερίας.

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΠΕ Πιερίας (Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Υποδιεύθυνση Οικονομικού – Ανθρωπίνων Πόρων), εκτέλεσε με απόλυτο συντονισμό το έργο αποχιονισμού σύμφωνα με το σχέδιο της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε αγαστή συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, την Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας, αλλά και τον αντίστοιχο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας των τριών Δήμων της Πιερίας (Κατερίνης, Πύδνας – Κολινδρού και Δίου – Ολύμπου) εξασφάλισαν την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών καθώς και στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αλλά και την διασφάλιση καθ’ οιονδήποτε τρόπο της ανθρώπινης ζωής, μέσω των εργασιών αποχιονισμού που εκτελέστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας:

  • Το Σάββατο 20.01.2024 και από την 06:00 πρωινή ώρα, κινήθηκαν άμεσα δύο (2) εκχιονιστικά μηχανήματα με ταυτόχρονη ρήψη άλατος:

Ένα (1) στην 13η Εθνική Οδό, δηλαδή στον οδικό άξονα Κατερίνη – Φωτεινά – Άγιος Δημήτριος – όρια Πιερίας με Περιφερειακή Ενότητας Λάρισας και

Ένα (1) στην 15η Επαρχιακή Οδό, δηλαδή στον οδικό άξονα Κατερίνη – Βρία – Ρητίνη – Ελατοχώρι – Χιονοδρομικό – Μοσχοπόταμο, για την πρώιμη αντιμετώπιση του επερχόμενου φαινομένου.

  • Με την έναρξη του φαινομένου της χιονόπτωσης, την ίδια μέρα και μετά τις 19:00 δύο (2) ακόμα εκχιονιστικά ενίσχυσαν τις υπάρχουσες μηχανικές δυνάμεις που επιχειρούσαν, ένα (1) στην 13η Εθνική Οδό, δηλαδή στον οδικό άξονα Κατερίνη – Φωτεινά – Άγιος Δημήτριος – όρια Πιερίας με Περιφερειακή Ενότητας Λάρισας καθώς και ένα (1) στην 15η Επαρχιακή Οδό, δηλαδή στον οδικό άξονα Κατερίνη – Βρία – Ρητίνη – Ελατοχώρι – Χιονοδρομικό – Μοσχοπόταμο, προς ενίσχυση των υπαρχόντων λόγω της αύξησης της έντασης που εξελίχθηκαν οι χιονοπτώσεις.
  • Προϊόντος του χρόνου και της εξέλιξης του φαινομένου, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν ενισχύθηκαν με ακόμα ένα (1) εκχιονιστικό μηχάνημα και ρίψης άλατος το οποίο επιχείρησε στην Βόρεια Πιερία και συγκεκριμένα στον άξονα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης (ΠΕΟ), στο τμήμα Κατερίνη – Αιγίνιο – Μεγάλη Γέφυρα – όρια Νομού με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας καθώς και στο λοιπό οδικό δίκτυο ευθύνης της ΠΕ Πιερίας στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, διατηρώντας ασφαλές για τους οδηγούς το δίκτυο προς Καταχά – Αιγίνιο – Κολινδρό – Καστανιά – Ρυάκια.
  • Στην κορύφωση του φαινομένου που καταγράφηκε την Κυριακή 21.01.2024 και ώρα 01:00, ένα (1) ένα ακόμα εκχιονιστικό μηχάνημα με ταυτόχρονη ρήψη άλατος, επιχείρησε στον οδικό άξονα Παλαιού Κεραμιδίου – Εξοχή – Καταλώνια – Έλαφο – Ρυάκια – Μ. Μηλιά – Κίτρος – Γανόχωρα – Τρίλοφο.
  • Παρότι τα φαινόμενα βρίσκονταν σε σχετική ύφεση, την Κυριακή 21.01.2024 και ώρα 10:00 πρωινή, ακόμα ένα (1) εκχιονιστικό μηχάνημα με ταυτόχρονη ρίψη άλατος προστέθηκε στις δυνάμεις αποχιονισμού, επιχειρώντας για δέκα (10) ώρες στον άξονα Λεπτοκαρυά – Καρυά – όρια ΠΕ Πιερίας με την ΠΕ Λάρισας εξασφαλίζοντας την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
  • Όλα τα εκχιονιστικά (συνολικά 6) ενεργούσαν κάτω από έντονη χιονόπτωση και μετά τις 3:00 τα ξημερώματα της Κυριακής υπό συνθήκες ολικού παγετού.
  • Σήμερα Δευτέρα 22.01.2024 και ώρα 05:00 πρωινή, δύο (2) εκχιονιστικά μηχανήματα εκτέλεσαν προληπτική ρίψη άλατος:

Ένα (1) στην 13η Εθνική Οδό, δηλαδή στον οδικό άξονα Κατερίνη – Φωτεινά – Άγιος Δημήτριος – όρια Πιερίας με Περιφερειακή Ενότητας Λάρισας και Ένα (1) στην 15η Επαρχιακή Οδό, δηλαδή στον οδικό άξονα Κατερίνη – Βρία – Ρητίνη – Ελατοχώρι – Χιονοδρομικό – Μοσχοπόταμο, για την πρώιμη αντιμετώπιση του επερχόμενου φαινομένου

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε την άμεση ετοιμότητα και ανταπόκριση όλων των Πιστοποιημένων στο Μητρώο Εθελοντών της Γ.Γ.Π.Π., Ομάδων της Πιερίας, που είναι έτοιμες να συνδράμουν επιχειρησιακά στο έργο του ευρύτερου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας – τμήμα Πολιτικής Προστασίας, υπενθυμίζει ότι ποτέ δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες του εαυτού μας ή του αυτοκινήτου μας. Ίσως μία απροσεξία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Όλοι οι κινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, όπως επίσης καλό θα ήταν και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [ www.emy.gr ] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [ www.civilprotection.gr ], στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Ωστόσο, για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.