Σπύρος Κουλκουδίνας:  «Ερευνητικό πρόγραμμα για να στηριχθούν οι καστανοπαραγωγοί και οι καλλιέργειες κάστανου στην Πιερία»

Αγροτικά Πολιτική

Η ανάδειξη της οριακής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι καστανοπαραγωγοί στην Πιερία, ιδιαίτερα της περιοχής Σκοτίνας και Αγίου Παντελεήμονα, από την απώλεια της παραγωγής τους, από το Βουλευτή Πιερίας κ.Σπύρο Κουλκουδίνα, αποδίδει καρπούς.

Ο κ.Κουλκουδίνας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι η έξαρση της ασθένειας της «φαιάς σήψης», που προσβάλλει το εσωτερικό του καρπού, έχει οδηγήσει σε απώλεια του 60% της συγκομιδής,  ενώ σε συνδυασμό με την ακαρπία έχουν δημιουργηθεί οριακές συνθήκες για τους παραγωγούς κάστανου στο νομό.

Με έγγραφη απάντηση του προς τον Βουλευτή Πιερίας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης ενημερώνει ότι δρομολογείται ερευνητικό πρόγραμμα, διάρκειας 36 μηνών, που θα διερευνήσει και προτείνει μεθόδους για την αντιμετώπιση της ασθένειας της ‘’φαιάς σήψης’’ στα κάστανα.

Σε ότι αφορά στην οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών, ο Υπουργός αναφέρει ότι εφόσον από τις διαπιστώσεις και τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών προκύψει η ανάγκη στήριξής τους, τότε θα αξιοποιηθεί κάθε εργαλείο που παρέχει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και πάντοτε εντός των δημοσιονομικών ορίων, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας την οικονομική ενίσχυση, που χορηγήθηκε, εντός του 2023, σε παραγωγούς κάστανων σε όλη την Επικράτεια.

Τονίζει ότι η αποτύπωση των ζημιών έχει γίνει και η εξέλιξή τους παρακολουθείται στενά και αδιαλείπτως. Σκοπός είναι να διαμορφωθεί μία πλήρης εικόνα στη διάρκεια όλης της καλλιεργητικής περιόδου, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες.

Ο Βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας τονίζει ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και να υπάρξει ανάλογη οικονομική ενίσχυση στους καστανοπαραγωγούς, όπως αυτή που δόθηκε το 2023.

Μάλιστα προτίθεται να επαναφέρει το ζήτημα στη Βουλή.