Σπύρος Κουλκουδίνας: “Να προχωρήσουν τα προγράμματα στέγασης “Κοινωνική Αντιπαροχή» και  «Ανακαινίζω-Νοικιάζω”

Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική κοινοβουλευτική παρέμβαση, που αφορά νέους ανθρώπους και οικογένειες που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία και αναζητούν στέγη, προχώρησε ο Βουλευτής Πιερίας  Σπύρος Κουλκουδίνας.

Ο Βουλευτής ζητά την ενεργοποίηση δύο στεγαστικών προγραμμάτων που μάλιστα έχουν ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το 2024.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» και για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω».

Μέσα από το πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής προβλέπεται η ανακατασκευή κλειστών κτιρίων του Δημοσίου, προκειμένου να παραχωρηθούν έναντι μικρού μισθώματος στους δικαιούχους, μειώνοντας έτσι το κόστος της στέγασης για χιλιάδες οικογένειες.

Όπως επισημαίνει ο κ.Κουλκουδίνας, υπάρχουν παράλληλα ακίνητα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, του ΕΦΚΑ, του Δημοσίου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ για να προχωρήσει η κατασκευή κατοικιών, ένα μέρος εκ των οποίων, θα παραχωρηθεί με κοινωνικά κριτήρια σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης ή δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας ζητά και την η ενεργοποίηση του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με το οποίο 25.000 ιδιοκτήτες θα μπορούν να πάρουν επιδότηση 40% για να ανακαινίσουν κλειστά ή παλιά σπίτια τα οποία, στη συνέχεια, θα τα νοικιάσουν.

«Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με το οποίο νέοι και νέες μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι μέσω χαμηλότοκων δανείων που επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ, απέδειξε τη χρησιμότητα του, στην κατεύθυνση της επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος. Ωστόσο υπάρχει  η ανάγκη για την χρήση νέων εργαλείων που θα δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της στέγης και για αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα δύο αυτά στεγαστικά προγράμματα» τονίζει ο Βουλευτής Πιερίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Υπουργό Οικονομικών

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ   Ενεργοποίηση των  προγραμμάτων  ‘’Κοινωνική Αντιπαροχή’’ και ‘’ Ανακαινίζω -Νοικιάζω’’  για να δοθούν λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα χιλιάδων οικογενειών

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με το οποίο νέοι και νέες μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι μέσω χαμηλότοκων δανείων που επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ, απέδειξε τη χρησιμότητα του στην κατεύθυνση της επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος.

Ωστόσο παραμένει η ανάγκη για την χρήση νέων εργαλείων που θα δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της στέγης.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε το πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής που θα έχει ως  δικαιούχους, νέους και νέες ηλικίας 18 έως 39 ετών.

Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η ανακατασκευή κλειστών κτιρίων του Δημοσίου, προκειμένου να παραχωρηθούν έναντι μικρού μισθώματος στους δικαιούχους.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν ακίνητα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, του ΕΦΚΑ, του Δημοσίου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ για να προχωρήσει η κατασκευή κατοικιών, ένα μέρος εκ των οποίων, θα παραχωρηθεί με κοινωνικά κριτήρια σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης ή δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Είναι σαφές ότι με την ίδια αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα που λειτούργησε το πρόγραμμα «Σπίτι μου» μπορεί να λειτουργήσει, με μεγαλύτερη μάλιστα αποτελεσματικότητα, και το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Σημαντική ώθηση θα δώσει και η ενεργοποίηση του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με το οποίο 25.000 ιδιοκτήτες θα μπορούν να πάρουν επιδότηση 40% για να ανακαινίσουν κλειστά ή παλιά σπίτια τα οποία, στη συνέχεια, θα τα νοικιάσουν.

Επισημαίνω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το 2024.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1.Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων «Κοινωνική Αντιπαροχή» και «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που στοχεύουν στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.