Ιατρικός σύλλογος Πιερίας: Να τα (ξανά)πούμε; Καλή χρονιά με υγεία η πιο συχνή ευχή των ημερών!!

Κοινωνία Υγεία

Ο ΙΣΠ για να γίνει πραγματικότητα η παραπάνω ευχή επισημαίνει :

1. Η περίοδος των εορτών στην έναρξη του χειμώνα με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων αναμένεται να  αυξήσει δραματικά την επίπτωση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού και κυρίως γρίπης και κορονοϊού . Υπενθυμίζεται η αξία της αποφυγής  συνωστισμού , των μέτρων αντισηψίας και της επιλεκτικής χρήσης μάσκας . Τονίζεται η αξία ακόμα και τώρα του εμβολιασμού  ιδίως σε ηλικίες άνω των  60 ετων και όλως ιδιατέρως αν υφίστανται  σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις .

2 . Τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων της χώρας αλλά  και του νομού μας  διπλασίασαν την επισκεψιμότητα τους και απαιτείται υπομονή και σύνεση όταν προσφεύγουμε στα επείγοντα .

3 . Πέρυσι στο νοσοκομείο μας απευθύνθηκαν σε επείγουσα βάση  > 47.000 περιστατικά και νοσηλεύθηκαν  περίπου 7200  εκ των οποίων τα 5000 στην Παθολογική Κλινική  η οποία παραμένει διαχρονικά υποστελεχωμένη και πάραυτα άντεξε στην τεράστια αυτή πίεση ασθενών.  Έχει τονιστεί η σημασία της δημιουργίας κινήτρων για την στελέχωση του ΕΣΥ που ακόμα παραμένει υπόσχεση . 

4. Η   εφαρμογή της ΑΥΛΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ  ξεκίνησε από την ανάγκη μείωσης εξάπλωσης  της Covid -19 και έχει ίδια αξία για τον περιορισμό εποχιακών  λοιμώξεων .  Αποτελεί όμως παρανόηση η εφαρμογή της για παραγγελία φαρμάκων ή παραπεμπτικών χωρίς τη φυσική παρουσία και εξέταση  από τον θεράποντα προς αποφυγή λαθών και παρανοήσεων  .  

Καλή χρονιά με ΥΓΕΙΑ και καλή δύναμη σε όλους. 

                                                                              ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΑΝΙΚΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ                                                                                                      ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ