Στελέχη Νεότητας της Ιεράς  Μητροπόλεως Κίτρους στην Αθήνα

Κοινωνία

Το διήμερο 8 και 9 Ιανουαρίου 47 νέοι, στελέχη νεανικού έργου (Κατηχητές, Κατηχήτριες, Αναγνώστες, Ιερόπαιδες και Κατασκηνωτικά Στελέχη), από ολόκληρη την Πιερία, πραγματοποίησαν προσκυνηματική και εκπαιδευτική Εκδρομή στην Αθήνα. Τους νέους συνόδευαν πέντε κληρικοί υπό την ηγεσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Πρώτος σταθμός υπήρξε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός  Ευαγγελισμού Θεοτόκου, όπου οι νέοι προσκύνησαν τα ολόσωμα ιερά λείψανα του Αγίου Γρηγορίου Ε´ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και της Πολιούχου Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ναού και του Εκκλησιαστικού Μουσείου, ενώ επισκέφθηκαν και την πατρική οικία της Αγίας Φιλοθέης, το αρχαιότερο σωζόμενο σπίτι των Αθηνών.

Το μεσημέρι μετέβησαν στην Ενορία Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τον Προϊστάμενο Αρχιμ. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, ο οποίος ξενάγησε τους νέους τόσο στον περικαλλή Ιερό Ναό, όσο και στις κατηχητικές και φιλανθρωπικές δομές της Ενορίας.

Το απόγευμα  της ίδιας ημέρας πραγματοποίησαν επίσκεψη στα Σπάτα. Αρχικά προσκύνησαν στον Ιερό Ναό Αναστάσεως Χριστού,  όπου τους νέους υποδέχθηκε εγκάρδια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Ο ίδιος, στη συνέχεια, συνοδευόμενος και από εθελοντές, ξενάγησε τους νέους στις εγκαταστάσεις των παρακείμενων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, ιδιαίτερα της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία». Επιστέγασμα της ημέρας υπήρξε κοινό δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε θερμή και εποικοδομητική συζήτηση επικοινωνίας και γνωριμίας.

Το πρωί της δεύτερης ημέρας πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στο Καθολικό Ασωμάτων της ιστορικής Ιεράς Μονής Πετράκη  και ξενάγηση στο Συνοδικό Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι νέοι έλαβαν την ευλογία και τα δώρα της πατρικής αγάπης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ενώ συνάντησαν και  Συνοδικούς Αρχιερείς, κατά το διάλειμμα συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα, ξεναγήθηκαν από τον Αρχιμ. Σεραφείμ Λεβέντη στις Αίθουσες συνεδριάσεως τόσο της Ιεραρχίας όσο και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ υπήρξε  γνωριμία με τις Διοικητικές Υπηρεσίες. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στα Γραφεία των Συνοδικών Επιτροπών και Υπηρεσιών, καθώς και της Βιβλιοθήκης, με τη συνοδεία του εκ Κατερίνης ορμώμενου κ. Ευάγγελου Μαρινόπουλου, Στελέχους του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Το πρόγραμμα της διήμερης αυτής δράσης συνεχίστηκε με προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας και γνωριμία του Φοιτητικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, όπου παρατέθηκε γεύμα με φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, και των εκλεκτών συνεργατών του.

Κατά το δρόμο της επιστροφής, τελευταίος σταθμός αποτέλεσε η  Ιερά Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης, όπου μονάζουν και δύο μοναχές από την Πιερία. Οι νέοι προσκύνησαν τα Ιερά Σεβάσματα της πίστεώς μας και έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από την Καθηγουμένη Γερόντισσα Θεοφανώ και τη Μοναστική Αδελφότητα.

Κατά το διήμερο της Προσκυνηματικής και Εκπαιδευτικής Εκδρομής, δόθηκε στους νέους η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε σύγχρονα θέματα, να γνωρίσουν τις Συνοδικές διοικητικές δομές, αλλά και το ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Η δράση αυτή του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, αποτέλεσε και μια άριστη ευκαιρία επικοινωνίας των νέων στελεχών μεταξύ τους, αλλά και με τον Ποιμενάρχη τους κ. Γεώργιο. Πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, υπήρξε μια ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία, η οποία οπωσδήποτε θα συμβάλει στον εμπλουτισμό των πνευματικών εμπειριών αλλά και της λειτουργικής και κατηχητικής διακονίας των νέων.