Πρωτοβουλία του Σπύρου Κουλκουδίνα για την οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών της Πιερίας

Αγροτικά Πολιτική

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας αναδεικνύει την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καστανοπαραγωγοί, ιδιαίτερα της περιοχής Σκοτίνας και Αγίου Παντελεήμονα, από την απώλεια της παραγωγής τους.

Όπως αναφέρει ο κ.Κουλκουδίνας, η έξαρση της ασθένειας της «φαιάς σήψης», που προσβάλλει το εσωτερικό του καρπού, έχει ολέθρια αποτελέσματα για τους παραγωγούς., οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  η ιδιαίτερη αυτή ασθένεια που έχει πλήξει την παραγωγή κάστανου στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί και τεκμηριωθεί από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, μέσω δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Μάλιστα φέτος έχει επιδεινωθεί η κατάσταση αφού καταγράφεται απώλεια του 60% της συγκομιδής  ενώ σε συνδυασμό με την ακαρπία έχουν δημιουργηθεί οριακές συνθήκες για τους παραγωγούς.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας ζητά:

-Τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους καστανοπαραγωγούς  για την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

-Τη λήψη μέτρων για την προστασία της παραγωγής τους.

-Την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει με την επιλεξιμότητα των καστανοτεμαχίων της περιοχής, το οποίο  λειτουργεί ανασχετικά στην έγκριση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων για τους καστανοπαραγωγούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ     Οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών της Πιερίας για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους

Κύριε Υπουργέ

Οι καστανοπαραγωγοί της Πιερίας βιώνουν μια οριακή κατάσταση λόγω της έξαρσης της ασθένειας της ‘’φαιάς σήψης’’ που έχει πλήξει, ανεπανόρθωτα, την παραγωγή τους.

Είναι μια ασθένεια που προσβάλλει το εσωτερικό του καρπού και καθιστά αδύνατη τη διαλογή και το διαχωρισμό του , με ολέθρια αποτελέσματα για τους παραγωγούς.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα υφίσταται από το 2018 έως και σήμερα ενώ φέτος έχει επιδεινωθεί η κατάσταση αφού καταγράφεται απώλεια του 60% της συγκομιδής .

Η ιδιαίτερη αυτή ασθένεια που έχει πλήξει την παραγωγή κάστανου στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί και τεκμηριωθεί από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, μέσω δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας .

Στο πρόβλημα της ασθένειας που έχει προσβάλλει την παραγωγή κάστανου στο νομό Πιερίας, έρχεται να προστεθεί και ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της ακαρπίας, που κυμαίνεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 50%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να επισημανθεί ότι στην περιοχή της Σκοτίνας και του Αγίου Παντελεήμονα στην Πιερία από την καλλιέργεια καστάνων εξαρτάται το 95% των εσόδων των αγροτών της περιοχής, με αποτέλεσμα οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις να έχουν οδηγήσει σε απόγνωση αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους καστανοπαραγωγούς της περιοχής με έμπρακτα και ουσιαστικά μέτρα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

  1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την φετινή καλλιεργητική περίοδο;
  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της καστανοπαραγωγής;
  3. Με ποιο τρόπο προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υπάρχει με την επιλεξιμότητα των καστανοτεμαχίων της περιοχής, το οποίο λειτουργεί ανασχετικά στην έγκριση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων για τους καστανοπαραγωγούς;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας