Πιερία: Με κατάνυξη και ιδανικές καιρικές συνθήκες ο Καθαγιασμός των υδάτων (βίντεο + φωτο)

Κοινωνία

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και ιδανικές καιρικές συνθήκες γιορτάστηκαν σήμερα, τα Θεοφάνεια, στον Δήμο Κατερίνης. Στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, στο παραλιακό μέτωπο (Παραλία και Κορινό), παρέστη  ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και πλήθος πιστών.

Παράλληλα, σε  κατανυκτική ατμόσφαιρα. τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν  στον Ιερό Ναό  Αγίας  Παρασκευής  και σε όλους τους ναούς, στην πόλη και στις κοινότητες.

Στην Παραλία

Η επίσημη τελετή καθαγιασμού των υδάτων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε στην Παραλία.

Η λιτανευτική πομπή που σχηματίστηκε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, με την προσέλευση του Ιερού Κλήρου, με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, υπό τη μουσική επένδυση  του σχήματος «Thessaloniki Youth Band» κατευθύνθηκε και κατέληξε στην προβλήτα, απ’ όπου πραγματοποιήθηκε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Άτομα όλων των ηλικιών βούτηξαν στα νερά για να πάρουν την ευλογία. Ο τυχερός που ανέσυρε τον σταυρό ήταν ο Γεώργιος Μαρινόπουλος.

Σε δήλωσή του στο περιθώριο της τελετής, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με πνευματική ανάταση γιορτάσαμε τον Καθαγιασμό των υδάτων στον Δήμο Κατερίνης. Εύχομαι ένα νέο ξεκίνημα με ελπίδα για όλους τους ανθρώπους. Χρόνια πολλά, ευλογημένα & φωτισμένα!».

Η τελετή στην Ολυμπιακή Ακτή & στον Κορινό

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε για 23η χρονιά, η  τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, στη θάλασσα του οικισμού της Ολυμπιακής Ακτής. Πιο συγκεκριμένα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, σχηματίστηκε πομπή προς την παραλία. Τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα έριξε ο Επίσκοπος Σαλώνων, Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ενώ ο τυχερός που έπιασε τον σταυρό ήταν ο Παύλος Μπαμπούλης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν και στην Παραλία του Κορινού (στο ύψος του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής). Τον Σταυρό ανέσυρε ο 17χρονος, Ιωάννης Ζουκάν.

Στο Δήμο Δίου Ολύμπου

Με θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε στις δώδεκα κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου η ακολουθία των Αγίων Θεοφανείων και του Αγιασμού των υδάτων.

Στον Πλαταμώνα χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό στο λιμάνι της κοινότητας.

Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, παρακολούθησε την Ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στο Λιτόχωρο, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και συλλόγων και φορέων της κοινότητας Λιτοχώρου.

Στο Λιτόχωρο αναβιώνει όπως κάθε χρόνο, εδώ και αιώνες, το έθιμο των Σίχνων. Τα Σίχνα είναι ψηλοί ιστοί που φέρουν σημαίες με ασημένιο ή χρυσό σταυρό, αντιπροσωπεύοντας τα εξωκλήσια της περιοχής ή είναι αφιερώματα (τάματα) συντεχνιών και οικογενειών ναυτικών. Το έθιμο, που παρακολούθησε φέτος μεγάλος αριθμός επισκεπτών και συνδημοτών μας, έχει ήδη το 2021 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.