Δήμος Κατερίνης: Αναβίωσε το “Κάψιμο του Καλικάvτζαρου” στον Άνω Άη Γιάννη & στη Σεβαστή

Κοινωνία Πολιτισμός

“Το κάψιμο του καλικάντζαρου”, ένα έθιμο που συμβολίζει τον εξορκισμό των κακών πνευμάτων και έχει τις ρίζες του, στο Άργος της Μ. Ασίας αναβίωσε  σήμερα το απόγευμα – παραμονή των Φώτων,  στην πλατεία του Άνω Αγίου Ιωάννη, καθώς και στην Σεβαστή.

Στον Άνω Άγιο Ιωάννη

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών συνδιοργάνωσαν ο τοπικός Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος  “ΑΡΓΟΣ” και ο Δήμος Κατερίνης. Ευχές προς όλους για τη νέα χρονιά και συγχαρητήρια στον τοπικό σύλλογο για την αναβίωση του εθίμου απηύθυνε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, Χρήστος Παυλίδης ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης για την στήριξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης – θεσμού για την περιοχή.

Η εκδήλωση, στην οποία χαιρετισμό απηύθυναν επίσης: η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ο Βουλευτής Πιερίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, παρέστησαν: αντιδήμαρχοι, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι κ.α. συνεχίστηκε με τον καθιερωμένο χορό γύρω από τη φωτιά, που άναψαν οι διοργανωτές σε έναν τεράστιο σωρό κλαδιών.

Τέλος, ολοκληρώθηκε με την προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων, σε όλους όσοι βρέθηκαν στην αναβίωση του εθίμου.

Στη ΣΕΒΑΣΤΗ

Αξίζει να σημειωθεί,ότι,  ο  Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, τίμησε με την παρουσία του και  την αναβίωση του εθίμου, στην Σεβαστή, όπου αντάλλαξε ευχές με κατοίκους, με τοπικούς συμβούλους για καλή χρονιά με υγεία και ευημερία.

Η ταυτότητα του εθίμου

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα του εθίμου σύμφωνα με τα μέλη του Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου Άνω Αγίου Ιωάννη: «Αναβιώνει στον Άνω Άγιο Ιωάννη εδώ και 91 χρόνια. Παλαιότερα πραγματοποιούνταν σε κάθε γειτονιά. Οι παππούδες μας  νήστευαν και μαζεύονταν  με μια αγκαλιά ξύλα στις διασταυρώσεις των διάφορων γειτονιών. Άναβαν μια μεγάλη φωτιά, για να συμφιλιωθούν και να λυθούν οι  μεταξύ τους παρεξηγήσεις.  Υπήρχε ακόμη η δοξασία, ότι, την συγκεκριμένη βραδιά τα κακά πνεύματα βγαίνουν στην επιφάνεια της γης και περιφέρονται προσπαθώντας να κάνουν κακό. Έτσι με την φωτιά αυτή τα έκαιγαν  ή τα εμπόδιζαν να περάσουν στα σπίτια. Αυτό το έθιμο ήρθε από το  Άργος. Το χωριό υπάρχει και σήμερα και είναι στη Νεοκαισάρεια, στην Μικρά Ασία.  Εδώ ήρθαν οι πρόγονοί μας μετά από περιπλάνηση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας».