Δήμος Δίου-Ολύμπου: Αναβίωση του εθίμου των Σίχνων τα Θεοφάνεια στο Λιτόχωρο – Το πρόγραμμα στις 12 κοινότητες

Κοινωνία Πολιτισμός

Τηρώντας την παράδοση αιώνων, θα αναβιώσει και φέτος στο Λιτόχωρο το έθιμο των Σίχνων την ημέρα των Θεοφανείων, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024. 

Πρόκειται για το έθιμο που εγγράφηκε το 2021 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Τα Σίχνα είναι ψηλοί ιστοί (κοντάρια) με ασημένιο ή χρυσό σταυρό στην κορυφή, που φέρουν πολύχρωμες σημαίες (λάβαρα), αντιπροσωπεύοντας κάθε εξωκλήσι της περιοχής ή είναι αφιερώματα συντεχνιών και οικογενειών ναυτικών.

Τα Σίχνα συνοδεύουν την πομπή των ιερέων και πιστών των τριών ενοριών του Λιτοχώρου έως το σημείο όπου γίνεται ο καθαγιασμός των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων, μία γιορτή με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία συνεχίζεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα. 

Λεπτομέρειες για την ένταξη του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://ayla.culture.gr/ta-sixna-sto-litochoro-pierias-2021/ 

Το πρόγραμμα καθαγιασμού των υδάτων στις δώδεκα δημοτικές κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου (Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024):

Άγιος Σπυρίδωνας: Κεντρική πλατεία – συντριβάνι (10:00)

Βροντού: Δεξαμενή – θέση «Ακρόπολη» (10:45)

Δίον: Αρχαιολογικός χώρος (10:30)

Καρίτσα: Θέση «Ποτόκι» (10:30)

Κονταριώτισσα: Εντός των Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής & Αποστόλου Θωμά (10:30)

Λεπτοκαρυά: Παραλία Λεπτοκαρυάς (11:00)

Λιτόχωρο: Φαράγγι Ενιπέα («Λάκκος») (11:00)

Νέα Έφεσος: Εντός των Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου & Ιωάννη Θεολόγου (10:30)

Παντελεήμονας: Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου (δεξαμενή) (10:30)

Πλαταμώνας: Λιμάνι Πλαταμώνα (10:45), προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιου

Πόροι: Παραλία Νέων Πόρων (10:30)Σκοτίνα: Παραλία Σκοτίνας (ΚΕΔΑ Σκοτίνας) (10:30)