Σπύρος Κουλκουδίνας: «Τροποποίηση της Υπ.Απόφασης για τα χιονοδρομικά κέντρα για να διευκολυνθεί η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Ελατοχώρι»

Πολιτική Τουρισμός

Να διασφαλιστεί η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στο Ελατοχώρι, ζητά με παρέμβαση του προς το Υπουργείο Τουρισμού ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας, αναδεικνύοντας ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Όπως αναφέρει ο κ.Κουλκουδίνας το Υπουργείο Τουρισμού υποχρεώνει τα χιονοδρομικά κέντρα που λειτουργούν στη χώρα μας να τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές του «Κανονισμού Εκμετάλλευσης των Αναβατήρων».

Το πρόβλημα είναι στη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου αφού η διαδικασία αυτή γίνεται από ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι επιφορτισμένη με το σχετικό έλεγχο σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας αλλά είναι δύσκολο να ανταποκριθεί και να ολοκληρώσει τους ελέγχους σε αυτό το χρονικό διάστημα που ξεκινούν τη λειτουργία τους τα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων όπως του Ελατοχωρίου, που καλύπτει τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και προέβη σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές για να εναρμονιστεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές του κανονισμού εκμετάλλευσης των αναβατήρων.

Και αυτό γιατί δεν προλαβαίνει η εταιρεία να διενεργήσει το σχετικό έλεγχο.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας ζητά από την Υπουργό Τουρισμού να επικαιροποιήσει τη σχετική απόφαση και να επιτρέψει τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων και να ακολουθήσει στη συνέχεια η διαδικασία της πιστοποίησης και του ελέγχου ή εναλλακτικά να πραγματοποιηθεί έλεγχος από κλιμάκιο μηχανικών που θα είναι συμβεβλημένοι με το Υπουργείο Τουρισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

                                        Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ : ‘’ Εξορθολογισμός και επικαιροποίηση της απόφασης για τον κανονισμό λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων.’’

Κυρία Υπουργέ,

Το Υπουργείο Τουρισμού με το ΦΕΚ 6867/8-12-2023 με το οποίο τροποποιείται η υπουργική απόφαση του Υπ.Τουρισμού 14015/12-7-2022 υποχρεώνει τα χιονοδρομικά κέντρα που λειτουργούν στη χώρα μας να τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές του ‘’ Κανονισμού Εκμετάλλευσης των Αναβατήρων’’.

Είναι μια επιβεβλημένη κίνηση που διασφαλίζει την ποιότητα και την  ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το πρόβλημα είναι στη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου αφού η διαδικασία αυτή γίνεται από ιδιωτική εταιρεία , η οποία είναι επιφορτισμένη με το σχετικό έλεγχο σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να ανταποκριθεί και να ολοκληρώσει τους ελέγχους σε αυτό το χρονικό διάστημα που ξεκινούν τη λειτουργία τους τα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν χιονοδρομικά κέντρα όπως το Ελατοχώρι που καλύπτει τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και προέβη σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές για να εναρμονιστεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές του κανονισμού εκμετάλλευσης των αναβατήρων.

Με δεδομένο ότι θα καθυστερήσει ο έλεγχος από τη συγκεκριμένη εταιρεία στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, είναι σαφές ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην μπορέσει να λειτουργήσει την περίοδο των εορτών που είναι η καλύτερη περίοδος για τα χιονοδρομικά κέντρα.

Το Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να εξετάσει την επικαιροποίηση της σχετικής απόφασης, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις .

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1.Γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την εύλογη αδυναμία της ιδιωτικής εταιρείας που έχει επιφορτιστεί με τους ελέγχους , να τους ολοκληρώσει;

2. Προτίθεται να επικαιροποιήσει τη σχετική απόφαση και να επιτρέψει τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων και να ακολουθήσει στη συνέχεια η διαδικασία της πιστοποίησης και του ελέγχου ή εναλλακτικά να πραγματοποιηθεί έλεγχος από κλιμάκιο μηχανικών που θα είναι συμβεβλημένοι με το Υπουργείο Τουρισμού;