Σπύρος Κουλκουδίνας: «Συγκριτικό πλεονέκτημα για την Πιερία η μυδοκαλλιέργεια. Πρόταση στήριξης με δύο ουσιαστικά μέτρα»

Αγροτικά Πολιτική

Δύο ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης της μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία, προτείνει με παρέμβαση του προς τον Αν.Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας.

Τονίζοντας ότι η Πιερία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή μυδιών στην Ελλάδα και η τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 97% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σπύρος Κουλκουδίνας επισημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του προϊόντος για τους παραγωγούς αλλά και την εθνική μας οικονομία και να αντιμετωπιστεί το μειονέκτημα της έλλειψης συσκευαστηρίου και υποδομών μεταποίησης για το συγκεκριμένο προϊόν.

Προτείνει την τροποποίηση ή την  διαμόρφωση χρηματοδοτικού προγράμματος  Leader ή ΕΣΠΑ, με επαρκείς πόρους, για τη δημιουργία και ανάπτυξη υποδομών συσκευαστηρίου και μεταποίησης για την μυδοκαλλιέργεια.

Παράλληλα επισημαίνει ότι μέτρα στήριξης θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ένταξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα αίτια που δικαιολογούν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους μυδοπαραγωγούς, που μέχρι σήμερα είναι εκτός του ασφαλιστικού πλαισίου για τις αποζημιώσεις.

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

                                  Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

κύριο Αν.Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ  Μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης της μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία

Κύριοι Υπουργοί,

Ο τομέας της μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία αποτελεί έναν από τους δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους που έχει ξεπεράσει τα όρια της περιοχής και έχει αποκτήσει πανελλαδική και πανευρωπαϊκή εμβέλεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

-Η Πιερία είναι πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή μυδιών στην Ελλάδα και η τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Η ετήσια παραγωγή αγγίζει τους 12.000 τόνους.

-Υπάρχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα αφού το 97% της παραγωγής μυδιών εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Η Πιερία είναι η μοναδική περιοχή στη χώρα, που έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών.

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία , είναι σαφές ότι η μυδοκαλλιέργεια αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο για την περιοχή της Πιερίας αλλά και για την ίδια τη χώρα με παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα.

Για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του προϊόντος για τους παραγωγούς αλλά και την εθνική μας οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί το μειονέκτημα της έλλειψης συσκευαστηρίου και υποδομών μεταποίησης για το συγκεκριμένο προϊόν.

Στα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ένταξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα αίτια που δικαιολογούν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους μυδοπαραγωγούς, που μέχρι σήμερα είναι εκτός του ασφαλιστικού πλαισίου για τις αποζημιώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω            

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1.Προτίθεται ο αρμόδιος υπουργός να τροποποιήσει  ή να  διαμορφώσει και να ενισχύσει με επαρκείς πόρους χρηματοδοτικό πρόγραμμα Leader ή ΕΣΠΑ για τη δημιουργία και ανάπτυξη υποδομών συσκευαστηρίου και μεταποίησης για την μυδοκαλλιέργεια.2.Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια της τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να εντάξει ως αποζημιωτικό αίτιο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις μυδοκαλλιέργ