Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση για τα Παιδιά Ιδιαίτερης Φροντίδας στη Θεσσαλονίκη

Κοινωνία Ψυχαγωγία

«Όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα Χαμόγελο», είχε γράψει ο 10χρονος ιδρυτής του Οργανισμού, Ανδρέας Γιαννόπουλος και 28 χρόνια μετά αγωνιζόμαστε καθημερινά για να κάνουμε πράξη την επιθυμία του.

Στα παιδιά που πάσχουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και αξίζουν την αμέριστη, ολιστική φροντίδα μας, αφιερώθηκε η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για τα Παιδιά Ιδιαίτερης Φροντίδας πραγματοποιήθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. και τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που υλοποιούν από κοινού το Πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της γιορτής ήταν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και έστειλαν τις δικές τους προσωπικές ευχές, μεταδίδοντας μηνύματα αισιοδοξίας και παραδίδοντας, για μία ακόμη φορά, μαθήματα ψυχικής δύναμης και σθένους σε όλους τους παρευρισκόμενους. Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, εγκωμιάζοντας τα οφέλη και την αναγκαιότητα ύπαρξης και επέκτασης του Προγράμματος της Κατ΄ οίκον Νοσηλείας σε όλη την Ελλάδα, ο κος Βασίλης Μπαλάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, η κα Σαντρίνα Τιτοπούλου, Υποδιοικήτρια του Γ.Ν.Θ. “Ιπποκράτειο”, η κα Ελένη Γιαννούδη, Αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Παιδείας Πυλαίας – Χορτιάτη.

Συγκινημένος ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκεστη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του Προγράμματος της Κατ΄ οίκον Νοσηλείας. Ένα Πρόγραμμα που αποφέρει σωτήρια αποτελέσματα και υλοποιεί ο Οργανισμός με καθημερινό αγώνα, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά μόνο με πόρους που προέρχονται από την υποστήριξη του κόσμου που δυστυχώς φθίνει σημαντικά, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που δοκιμάζουν την κοινωνία.  Παράλληλα, τόνισε ότι: «Με τη δράση αυτή, κρατάμε την οικογένεια ενωμένη, μαζί στο σπίτι διατηρώντας την ασφάλεια του παιδιού, παρέχοντάς του την μέγιστη και πρέπουσα φροντίδα, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το άρτια καταρτισμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ο γιος μου, Ανδρέας, φεύγοντας από τη ζωή άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Δεν είμαστε εδώ για κανένα κέρδος ή όφελος. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους, μέσω των ανθρώπων μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και τους πολύτιμους συνεργάτες μας». Τους ανθρώπους αυτούς ευχαρίστησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, χαρακτηρίζοντάς τους ως «διάττοντες αστέρες που κάνουν την υπέρβαση καθημερινά, δίνοντας λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι γονείς».

Ο κος Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ., τόνισε την υποχρέωση της κοινωνίας και των πολιτών να στέκονται δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αναφερόμενος στα παιδιά που χρήζουν κατ΄ οίκον νοσηλεία δήλωσε: «Η νοσηλεία σημαίνει μετακίνηση και εδώ έρχονται κάποιοι γιατροί, οι μονάδες της κοινωνίας που ενδιαφέρονται για τους άλλους και  επιλέγουν σε εθελοντική βάση να επισκέπτονται τα παιδιά αυτά στα σπίτια τους. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι τους με ηρεμία και ασφάλεια και όχι στο ψυχρό περιβάλλον του νοσοκομείου».

Ο κος Χαράλαμπος Ανταχόπουλος, Διευθυντής της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ., ευχαρίστησε τον κο. Κώστα Γιαννόπουλο για το έργο του και ανέφερε: «Το 2011 κάποιοι χαρισματικοί γιατροί της Γ’ Παιδιατρικής μπόρεσαν να δουν τις δυνατότητες που παρείχε η ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας και κατάφεραν να τις αξιοποιήσουν, με την κρίσιμη συμβολή του «Χαμόγελου». Πλέον φαίνεται η αποτελεσματικότητα του Προγράμματος και το όφελος για τις οικογένειες και την ποιότητα ζωής των παιδιών τους».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που δύο μητέρες παιδιών μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες. Η μητέρα της μικρής Μαρίνας ανέφερε: «Έχοντας ζήσει μια ιδιαίτερα στρεσογόνο και ψυχοφθόρα κατάσταση, θα ήθελα να πω σε όλους τους γονείς που δίνετε αυτό τον αγώνα για την υγεία, ακόμα και για την ζωή του παιδιού σας, να έχετε τη δύναμη να το αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία και αισιοδοξία. Όταν ολοκληρώνεται μια θεραπεία η μάχη δεν τελειώνει στο σπίτι. Οι γιατροί μας είναι πάντα δίπλα μας, σέβονται τη προσωπική μας άποψη και μας παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στο σπίτι μας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναμονή και ταλαιπωρία».

Από την πλευρά της, η μητέρα της Αικατερίνης – Μαρίας δήλωσε: «Το παιδί μου δε θα ζούσε αν δεν υπήρχε αυτό το Πρόγραμμα. Καμιά φορά η γέννηση ενός παιδιού δεν συνοδεύεται από την ανάλογη χαρά, γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και η ελπίδα με το ζόρι επιβιώνει, όταν ξέρεις ότι αυτά τα προβλήματα θα το ακολουθούν για μια ζωή.  Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω το μεγαλείο της ψυχής του κ. Γιαννόπουλου, που από την απώλεια του παιδιού του μπόρεσε να βρει τη δύναμη για να βοηθήσει όλα εκείνα τα παιδιά, προσφέροντας τους το όνειρο του παιδιού του, “Το Χαμόγελο του Παιδιού”».

Τέλος, στα παιδιά και τις οικογένειές τους απευθύνθηκαν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, οι άνθρωποι του Χαμόγελου που αγωνίζονται καθημερινά για την υγεία και την ευημερία όλων των παιδιών, αναφέροντας: «Είμαστε μία ενωμένη ομάδα, δυνατή σαν γροθιά, που κάθε ημέρα δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό για εμάς, κάθε χεράκι είναι μοναδικό και κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιστορία. Πέρα από τις καθημερινές τους ανάγκες, οι γονείς μοιράζονται πολλές φορές μαζί μας τις αγωνίες τους, τους προβληματισμούς τους και έχουμε δημιουργήσει μία οικογενειακή σχέση μεταξύ μας. Οι γονείς είναι άνθρωποι με περίσσευμα δύναμης, αξιοπρέπειας και αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας». 

Παράλληλα, οι διασώστες του Οργανισμού, που αναλαμβάνουν τις διακομιδές των παιδιών με τις Κινητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Νεογνά και Παιδιά, μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες και τόνισαν ότι:  «Νοιαζόμαστε πραγματικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, αγωνιούμε για κάθε τους εξέταση, νοσηλεία και φροντίζουμε να διακομιστούν με ασφάλεια, άνεση και να νιώσουν όσο πιο οικεία γίνεται σε ένα για αυτά ξένο περιβάλλον».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τις παιδικές χορωδίες των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, που έδωσαν τη δική τους νότα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, καθώς και από την ψυχαγωγική ομάδα Twimagination, που μετέφερε τη μαγεία των Χριστουγέννων σε όλα τα παιδιά.

Ευχαριστούμε θερμά τα Ζαχαροπλαστεία Ελενίδη για τα γλυκίσματα και το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.