Κατερίνη, στο πνεύμα των .. ;;;

Απόψεις

Ενδορφίνες και ντοπαμίνη, οι ορμόνες της χαράς και της ευχάριστης διάθεσης επηρεάζονται τόσο από τη διαδικασία του στολίσματος όσο και από την απόλαυση του αποτελέσματος. Η αναμονή των Χριστουγέννων δίνει από μόνη της κίνητρα για θετικές σκέψεις και συναισθήματα ενώ οι γιορτινές διακοσμήσεις φέρνουν στην επιφάνεια τα έντονα συναισθήματα της παιδικής τους ηλικίας. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι αναμνήσεις χαράς, ενθουσιασμού και ξεγνοιασιάς. Ο στολισμός αυτόματα βάζει το άτομο σε μία διαφορετική διάθεση, λίγο πιο γιορτινή και χαρούμενη. Στην ουσία το βάζει σε μία προσμονή για κάτι καλό που θα έρθει, δηλαδή τις γιορτές!

Γι’ αυτό μας αρέσει να κάνουμε περίπατο σε μια όμορφα στολισμένη πόλη. Σε μια γειτονιά, σ’ έναν εμπορικό δρόμο! Τα καταστήματα εστίασης, ακόμη και αρκετά εμπορικά καταστήματα επενδύουν πολλά στο στολισμό τους και συνήθως είναι τα πρώτα που ξεκινούν των στολισμό και ξυπνούν το συναίσθημα της μαγείας των Χριστουγέννων.

Ως Πρόεδρος του σωματείου εστίασης Κατερίνης θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα του συναδέλφους για τους υπέροχους φετινούς στολισμούς. Αυτό όμως που με θλίβει είναι η πραγματικότητα. Αν αφαιρέσουμε τους στολισμούς των καταστημάτων, τι θυμίζει Χριστούγεννα στην Κατερίνη φέτος;

Οι εκδηλώσεις του Δήμου, όποιες κι αν είναι αυτές, είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της μαγείας των Χριστουγέννων στη τοπική κοινωνία. Η πόλη είναι μισοστολισμένη, άδεια, κενή. Τώρα καταλαβαίνουμε την αξία του Πάρκου των Χρωμάτων. Πόση ζεστασιά πρόσθετε στην καθημερινότητα μας. Στολισμένη όλη η πόλη κι ο τελικός προορισμός ένα μαγευτικό ταξίδι.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων σχετίζεται με τις κοινωνικές σχέσεις. Αυτές πρέπει να τις ενισχύσουμε με δράσεις. Το περσινό σπίτι του Άγιου Βασίλη στην πλατεία Μακεδονίας ήταν όαση για την ψυχολογία μικρών και μεγάλων! Ο εξωτερικός στολισμός κέντριζε να βλέμματα μικρών και μεγάλων.

Ο κόσμος στολίζει πολύ νωρίς προκειμένου να αλλάξει τη διάθεσή του καθώς τα πράγματα αυτή την εποχή είναι αρκετά δύσκολα για όλους. Το κομμάτι αυτό έχει να κάνει με την ανανέωση, κάθε φορά που ανανεώνουμε κάτι, μας κάνει να αισθανόμαστε καλά μιας και αλλάζει η αισθητική του χώρου. Ο στολισμός αυτόματα βάζει το άτομο σε μία διαφορετική διάθεση, λίγο πιο γιορτινή και χαρούμενη. Στην ουσία το βάζει σε μία προσμονή για κάτι καλό που θα έρθει, δηλαδή τις γιορτές.

Ελπίζω, άρθρο μου να παρακινήσει τους ανθρώπους του Δήμου ώστε ν’ αδειάσουν τις αποθήκες από το Χριστουγεννιάτικο υλικό και να στολίσουν όσο περισσότερο γίνεται την πόλη.

Καλές γιορτές, Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σ’ όλους! 

Βασίλης Αγιαννίτης

Πρόεδρος Σωματείου Εστίασης Κατερίνης