ΟΦΥΠΕΚΑ: Δράσεις σε ειδικά σχολεία

Κοινωνία Περιβάλλον
  • Πολυαισθητηριακές δραστηριότητες κατανόησης εννοιών μέσω εικόνας, ήχου, αφής και κίνησης
  • Βιωματικές δράσεις εξοικείωσης των μαθητών και των μαθητριών με τα ζώα του δάσους
  • Ψυχαγωγία μαθητών και μαθητριών μέσω ειδικών κινητικών παιχνιδιών

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε συνεργασία με το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, το Ειδικό Σχολείο Πεντέλης, αλλά και το 1ο Γενικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, πραγματοποίησε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τα ζώα του δάσους, μέσω βιωματικών δράσεων και την ψυχαγωγία μέσω κινητικών παιχνιδιών σε παιδιά με ποικίλες αναπηρίες.

Πιο συγκεκριμένα, εξειδικευμένα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ επισκέφτηκαν τα σχολεία στις 30 Νοεμβρίου και στην 1 Δεκεμβρίου 2023 και παρουσίασαν στους μαθητές και στις μαθήτριες το πρόγραμμα «Γνωρίζω τα ζώα του δάσους». Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολυαισθητηριακές δραστηριότητες κατανόησης εννοιών μέσω εικόνας, ήχου, αφής και κίνησης.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του προγράμματος έγινε παρουσίαση του Ελαφιού, του Λύκου, του Χρυσαετού, της Οχιάς, της Σαλαμάνδρας και της Πεταλούδας, με εικόνες, ήχους, κινήσεις και μέσω της αφής. Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά κλήθηκαν να μιμηθούν τα ζώα του δάσους που είδαν, άγγιξαν και άκουσαν και στη συνέχεια μέσω κινητικών παιχνιδιών σχημάτισαν τα «ζευγάρια» και τις «οικογένειες» τους, όπου βρήκαν καταφύγιο όλα πια μαζί στο «δάσος-αερόστατο».

Στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά φύτεψαν συμβολικά δενδρύλλια στον προαύλιο χώρο του σχολείου και τους δόθηκαν αναμνηστικά και ενημερωτικό έντυπο υλικό.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους διευθυντές των σχολείων, Γιάννη Ιωαννίδη και Λίλη Κονταξή, στους συνοδούς – εκπαιδευτικούς και ιδιαιτέρως στις ειδικούς παιδαγωγούς Βάσω Ζώρζου και Εύα Τάκου για την άψογη και αγαστή συνεργασία, η οποία ήταν καθοριστική για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος.  

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.