Κακοκαιρία: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός μετά το “112” με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Κοινωνία

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:

Μετά την αποστολή μηνύματος από το «112», η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και σε άμεση επιχειρησιακή συνεργασία με όλους τους τοπικά εμπλεκόμενους φορείς, για την από κοινού αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυροί άνεμοι) που αναμένονται να επικρατήσουν στην περιοχή, αναβαθμίζουν το επίπεδο ετοιμότητας των φορέων. Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα.

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΠΕ Πιερίας (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων), παρότι βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω του επερχόμενου έκτακτου καιρικού φαινομένου, αυξάνει το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Για το λόγο αυτό, η Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ ΠΕ Πιερίας, προέβη σε έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Πιερίας (με τον προσφορότερο τρόπο λόγω του επείγοντος του θέματος), με την συμμετοχή όλων των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων για την αναβάθμιση του επιπέδου επιφυλακής και ετοιμότητας των τοπικών φορέων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις Λιμενικές Αρχές (Γ’ ΛΤ Σκάλας Κατερίνης & Δ’ ΛΤ Πλαταμώνα), αλλά και τον αντίστοιχο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας των τριών Δήμων της Πιερίας (Κατερίνης, Πύδνας – Κολινδρού και Δίου – Ολύμπου) στοχεύουν στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών καθώς και στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αλλά και την διασφάλιση καθ’ οιονδήποτε τρόπο της ανθρώπινης ζωής.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε την άμεση ετοιμότητα και ανταπόκριση όλων των Πιστοποιημένων στο Μητρώο Εθελοντών της Γ.Γ.Π.Π., Ομάδων της Πιερίας, που είναι έτοιμες να συνδράμουν επιχειρησιακά στο έργο του ευρύτερου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την ειδοποίηση του μηνύματος από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Γραμματείας και του αριθμού 112, ο τοπικός πληθυσμός θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και την λήψη όλων των μέτρων αυτοπροστασίας για την προστασία από τους ισχυρούς ανέμους που πρόκειται να πλήξουν την Πιερία,, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα προσομοίωσης. Όλοι οι κινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, όπως επίσης καλό θα ήταν και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112. Επίσης, θα πρέπει να στερεωθούν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, να γίνει έλεγχος σταθερότητας σε αναρτημένες πινακίδες, να ασφαλιστούν πόρτες και παράθυρα, να αποφευχθούν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς τέλος να αποφευχθεί η διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, αναρτημένες  πινακίδες και γενικά από περιοχές, στις οποίες μεγάλα δέντρα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, απ΄ όπου μπορεί να πέσουν γλάστρες, σπασμένα τζάμια, κ.λ.π.).

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [ www.emy.gr ] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [ www.civilprotection.gr ], στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Ωστόσο, για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω των επικρατούντων έκτακτων καιρικών φαινομένων, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.