3 χρυσά αστέρια σε 3 μέλια “Γη Ολύμπου” στα Great Taste 2023, το μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο διαγωνισμό πιστοποίησης τροφίμων και ποτών στον κόσμο

Αγροτικά Επαγγελματίες Κοινωνία

Το μέλι Γη Ολύμπου, συμμετείχε με τρεις διαφορετικές ποικιλίες μελιού, στα Great Taste 2023, το μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο διαγωνισμό πιστοποίησης τροφίμων και ποτών στον κόσμο, όπου βραβεύτηκαν και οι τρεις ποικιλίες του, αναδεικνύοντας τη «Γη Ολύμπου» ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς τροφίμων και ποτών παγκοσμίως για τη φετινή χρονιά, αφού απέσπασε το πολύ σπάνιο βραβείο “Great Taste – 3 αστέρια” για το Μέλι από Δρυ και Bότανα Ολύμπου, καθώς επίσης και το trademark “Great Taste Producer” λόγω της συνεχούς διάκρισης στο διαγωνισμό επί συναπτά έτη.

Στα Great Taste 2023, συμμετείχαν συνολικά 14.195 τρόφιμα και ποτά και ειδικά στηνκατηγορία μελιού, συμμετείχαν 1.600 διαφορετικά μέλια, από 109 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και τα μέλια «Γη Όλυμπου» από την Πιερία. Μόνο 248 προϊόντα διαφόρων κατηγοριών κατάφεραν να βραβευτούν με 3 αστέρια, και από τα 1.600 δείγματα μελιού από όλο τον κόσμο μόνο 15 διακρίθηκαν με 3 αστέρια.

Τα Αστέρια για τα Μέλια «Γη Όλυμπου»:
3 Αστέρια για το Μέλι από Δρυ και Βότανα Ολύμπου (Oak & Olympus Herbs Honey)
2 Αστέρια για το Μέλι από Καστανιά και Φλαμούρι (Chestnut & Linden Honey)

1 Αστέρι για το Μέλι από Κωνοφόρα και Αγριολούλουδα Ολύμπου (Olympus Conifer & Wildflower Honey)

Το Μέλι από Δρυ και Βότανα Ολύμπου «Γη Ολύμπου», βρίσκεται στα 15 καλύτερα μέλια του κόσμου για το 2023, καθώς του απονεμήθηκε φέτος το βραβείο των τριών αστεριών, ένα από πιο ποθητά βραβεία, για τρόφιμα και ποτά στον κόσμο και αυτομάτως, το μέλι, συμμετείχε επίσης και στα Golden Forks Awards, μαζί με τα κορυφαία προϊόντα όλων των κατηγοριών παγκοσμίως.

Η αξιολόγηση των κριτών, μετά από μια αυστηρή διαδικασία τυφλής δοκιμής των μελιών, χαρακτήριζαν το  Μέλι από Δρυ και Βότανα Ολύμπου της Γη Ολύμπου – Gea Olympou, ως «ένα εξαιρετικό μέλι με πλούσια στρώση αρωμάτων και γεύσεων» και συνέχιζαν “Βαθιά πολύπλοκο με στρώματα αρώματος και γεύσης. Παχύρρευστο με μεταξένια αίσθηση στο στόμα. Το άρωμα του “παλαιωμένου” πεύκου και της γλυκόπικρης καραμέλας μεταφέρεται στον ουρανίσκο με απαλές τανίνες βελανιδιάς, βαθιά πικράδα καραμέλας και αρωματική γλυκάδα. Η επίστρωση της γεύσης συνεχίζεται με το δυόσμο να δροσίζει τον ουρανίσκο διακριτικά, μετά οι ποώδεις νότες της ρίγανης ξεκινούν. Το τελείωμα είναι ένα τέλειο κράμα όλων των γευστικών ιδιοτήτων που περιέχει αυτό το μέλι. Τελειότητα.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Μέλι από Καστανιά και Φλαμούρι και το Μέλι από Κωνοφόρα και Αγριολούλουδα Ολύμπου, απέσπασαν γλαφυρές κριτικές, και επαινέθηκαν εκτενώς για τα μοναδικά τους γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά.

Το Μέλι από Δρυ και Βότανα Ολύμπου – 3 αστέρια, θα προβάλλεται επίσης για τους επόμενους 12 μήνες στο Great Taste Book 2023-2024, του οποίου 150.000 αντίτυπα θα διανεμηθούν σε ειδικούς τροφίμων και ποτών.

Αποτελεί μεγάλη τιμή για την Πιερία, ότι ένα προϊόν που παράγεται εξ ολοκλήρου από έναν παραγωγό με βάση το Λιτόχωρο Πιερίας, στους πρόποδες του παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισιμότητας βουνού, του Ολύμπου, και με λογότυπο στην ετικέτα του τις μυθικές κορυφές του, φέρει πλέον στη διεθνή ετικέτα του, την ονομασία Oak & Olympus Herbs Honey – Gea Olympou, ξεχώρισε και διακρίθηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό Τροφίμων & Ποτών Great Taste Awards 2023.

Τι είναι το Great Taste;

Ο διαγωνισμός Great Taste Awards, αναγνωρίζεται ως ένα σήμα αριστείας και αναζητείται ενεργά από λάτρεις της γεύσης και καταστηματάρχες παγκοσμίως και διοργανώνεται από το Guild of Fine Food, εδώ και σαράντα χρόνια στο Λονδίνο, με σκοπό να αξιολογήσει πάνω από όλα τη γεύση.

Όλα τα προϊόντα που συμμετέχουν στη διαδικασία της κρίσης, δοκιμάζονται τυφλά. Από κάθε προϊόν αφαιρείται από τη συσκευασία, η ετικέτα του, ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί, πριν μπει σε μια εκτενή, πολύωρη και πολυεπίπεδη διαδικασία κρίσης.

Φέτος, η διαδικασία κρίσης διήρκησε, 89 ημέρες, στο Dorset του Λονδίνου, με ένα πάνελ που αποτελούνταν από περισσότερους από 500 κριτές, γευσιγνώστες τροφίμων και ποτών, διακεκριμένων σεφ, κριτικών, δημιουργών συνταγών, υπευθύνων αγορών, δημοσιογράφων, συγγραφέων, υπευθύνων καταστημάτων λιανικής πώλησης, παρουσιαστών και ευυπόληπτων επαγγελματιών του κλάδου.