Επόμενη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Κατερίνης την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου

Ψυχαγωγία

H Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης συνεχίζει τις προβολές της την προσεχή Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 20.00 μ.μ. στον φιλόξενο χώρο του Κινηματογράφου Ευκαρπίδη, με την ταινία  “Το μπλε καφτάνι”.

“Το μπλε Καφτάνι / Le Bleu du Caftan” Σκηνοθεσία: Μαριάμ Τουζανί (Μαρόκο) Παίζουν: Αγιούμπ Μισιουί, Λούμπνα Αζαμπάλ, Σαλέχ Μπακρί

Ο Χαλίμ και η Μίνα διατηρούν ένα παραδοσιακό κατάστημα με καφτάνια στη μεδίνα (παλιά πόλη) του Σαλέ, ακριβώς δίπλα στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ. Ταυτόχρονα συντηρούν έναν γάμο από τον οποίο κάθε ερωτική διάθεση έχει παρέλθει. Εκείνη πασχίζει με την υγεία της και το πόσο της λείπει λίγη τρυφερότητα. Εκείνος παλεύει με την καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία του. Για να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς πελάτες, προσλαμβάνουν ως μαθητευόμενο έναν ταλαντούχο νεαρό, η παρουσία του οποίου αναστατώνει τον Χαλίμ.

Στη δεύτερη ταινία της, η Μαριάμ Τουζανί περιγράφει από τη μια μεριά ένα Μαρόκο το οποίο είναι ακόμα δέσμιο ξεπερασμένων κοινωνικών προκαταλήψεων και ανισοτήτων και από την άλλη τον αγώνα για ένα αύριο όπου άντρες και γυναίκες θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι στα καφενεία κι οι ανθρώπινες επιθυμίες δε θα λογοκρίνονται και δε θα καταπιέζονται. Μόνο που για την Τουζανί το παλιό δεν είναι μονοσήμαντα συνδεδεμένο με τον κομφορμισμό, αλλά και με το μεράκι, την
παράδοση και την ταπεινότητα, ενώ το καινούργιο δε φέρνει μόνο κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και έπαρση, απληστία και αλλοτρίωση.
Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου) στο Φεστιβάλ Καννών του 2022, βραβείο κοινού και Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Αθηνών (Νύχτες πρεμιέρας 2022) και επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.
Τρέιλερ: