Πενταστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Παραλία Κατερίνης πρότυπο κυκλικής οικονομίας

Τουρισμός

Πρότυπο πιστοποίησης στον τομέα της Αειφορίας και της βιωσιμότητας για τον τουρισμό και τον επιχειρηματικό κλάδο κατέστη η ξενοδοχειακή μονάδα Mediterranean Village Hotel & Spa έπειτα από ενδελεχή έρευνα και συστηματικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της.

Συγκεκριμένα, στο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 2 & 3 Νοεμβρίου ως επιστέγασμα του έργου «Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στον κλάδο της φιλοξενίας» από την εταιρεία ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., παρουσιάστηκε ένας πλήρης οδηγός ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Η ανάγκη, σήμερα, να αναπροσαρμοστούν οι ξενοδοχειακές μονάδες  και οι επιχειρήσεις στις ραγδαία μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες και στις υπέρογκες ενεργειακές ανάγκες καθιστά αυτό το Συνέδριο αρωγό μίας καινοτόμου προσπάθειας να αλλάξει εν γένει ο τουριστικός κλάδος προκειμένου να συμβαδίζει με βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Το Συνέδριο έγινε παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Foundation for Environmental Education, καθώς και Διαχειριστών του Green Key από 75 χώρες και τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 3η φορά που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην Ελλάδα την ετήσια Διεθνή Συνάντηση των Εθνικών Χειριστών του προγράμματος Green Key Greece, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2023, παρουσία 75 συμμετεχόντων, στο Mediterranean Village Hotel & Spa του Ομίλου Mediterranean Hotels στην Κατερίνη Πιερίας.

Το έργο έχει ενταχθεί στη Δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» και γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), έχοντας την υποστήριξη του Green Key και της TUV Austria.

Κατά το διάστημα διεξαγωγής του έργου έγιναν οι απαραίτητες μετρήσεις και υιοθετήθηκαν πρακτικές για τη μείωση σπατάλης των τροφίμων και τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, κυρίως για τη μείωση του όγκου τους πριν  τη συλλογή τους, ενώ, παράλληλα, εφαρμόστηκε το μοντέλο της διευρυμένης ανακύκλωσης, πάντα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, λήφθηκαν μέτρα για τη διαχείριση κρίσεων με την έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση του κόσμου. Προς υλοποίηση αυτού του σκοπού δημιουργήθηκε μία εφαρμογή η οποία θα αποστέλλει μέσα από ένα δίκτυο αυτοματοποιημένα μηνύματα στους επισκέπτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κινδύνου προκειμένου να τους ενημερώνει και να τους κατευθύνει σωστά.

H εταιρεία ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν στην ενδελεχή μελέτη και επιτυχημένη περάτωση του έργου καθώς και όσους τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο.