Δήμος Κατερίνης: Ξεκίνησε η εγκατάσταση «Έξυπνων αισθητήρων» για τις κλιματικές συνθήκες

Κοινωνία Περιβάλλον

Ξεκίνησε η εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (αισθητήρων), στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE-IP AdaptInGR-(LIFE 17IPC/GR/000006) ‘’Boosting the implementation of adaptation policy across Greece’’ (ADAPTINGR)- Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα», στον Δήμο Κατερίνης.

Τα μετρητικά συστήματα είναι 16 στο σύνολό τους και θα περιλαμβάνουν αισθητήρες μέτρησης:

– Θερμοκρασίας

– Υγρασίας

– Αιωρούμενων σωματιδίων (PM)

– Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2)

Θα τοποθετηθούν σε σημεία ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια του δήμου Κατερίνης, για τον έλεγχο του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας.

Η μετάδοση των πληροφοριών θα γίνεται με την τεχνική LoRaWAN (χαμηλή κατανάλωση και μεγάλη εμβέλεια) και θα διαθέτει ασύρματα Gateway.

Σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των αισθητήρων θα αναπτυχθεί και μία διαδικτυακή εφαρμογή για την παρακολούθηση και διαχείριση των περιβαλλοντικών παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς  και οι πολίτες ή επισκέπτες του Δήμου Κατερίνης.

Η εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη μέσω διαδικτύου και θα είναι επεκτάσιμη για να μπορεί να δεχτεί δεδομένα από επιπλέον σταθμούς μέτρησης. Η επικοινωνία των αποτελεσμάτων μέτρησης θα γίνεται μέσω του Δείκτη Ποιότητας Αέρα  (http://airindex.eea.europa.eu/) και θα συνοδεύεται από την κατάλληλη χρωματική κλίμακα και από αντίστοιχες συστάσεις και επισημάνσεις για την προστασία του πληθυσμού. Η απεικόνιση θα γίνεται σε χάρτη,  ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν διαγράμματα για το πως εξελίχθηκε η ποιότητα του αέρα και το μικροκλίμα στο χρόνο (εβδομάδα, μήνα, έτος), να συγκρίνουν μετρήσεις και να παρακολουθούν τυχόν συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Τέλος,  θα παρέχονται αναλυτικά στοιχεία όπως για παράδειγμα το ποσοστό των ημερών του προηγούμενου μήνα ή χρόνου κατά το οποίο τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα.